Volledig scherm
Theo Giesbers kreeg, omringd door familie, staatssecretaris Raymond Knops (blauw pak) en de burgemeesters Francken (l) en Bruls, de erepenning van de Euregio Rijn-Waal. Foto Henk Baron © Henk Baron

Theo Giesbers uit Groesbeek krijgt Euregio-penning

KLEEF - Theo Giesbers uit Groesbeek heeft maandag tijdens de oudjaarsbijeenkomst van de Euregio Rijn-Waal in het rococoslotje Schmitthausen in Kleef de Euregio Rijn-Waal erepenning 2018 gekregen uit handen van voorzitter Ulrich Francken, burgemeester van Weeze.

De erepenning wordt jaarlijks afwisselend toegekend aan een Nederlandse of Duitse inwoner, die zich op bijzondere wijze inzet voor de grensoverschrijdende samenwerking. Theo Giesbers zet zich al meer dan 30 jaar in voor de versterking van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Groesbeek (nu gemeente Berg en Dal) en de aangrenzende Duitse gemeenten Kranenburg en Kleve. 

Dirigent

Zo is hij onder meer al jarenlang dirigent van het Ceciliakoor van het Duitse grensplaatsje Wyler, waarvan de leden uit Wyler zelf, maar ook uit de Berg en Dalse dorpen komen. Ook maakt hij zich sterk voor het behoud van het grensoverschrijdende dialect, het platt. 

Vorig jaar ging de penning naar Robert Tonks uit Duisburg. Tonks heeft voor de Stadt Duisburg veel grensoverschrijdende initiatieven ontwikkelt, begeleid en georganiseerd. Vaak stond hierbij de interstedelijke samenwerking tussen Duisburg, Nijmegen en Arnhem centraal. In 2016 kreeg Martien van Hemmen, voorzitter van het Exodus Comité in Huissen, de penning terwijl in 2015 Paul-Heinz Böhmer voor zijn grensoverschrijdendende verdiensten als Kreisbrandmeister (Kleef) voor de brandweer in de grensregio met de penning geëerd werd.

De Euregio is het grensoverschrijdende samenwerkingsverband van gemeenten in grofweg de driehoek Nijmegen-Arnhem-Duisburg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.