Volledig scherm
Holocaust-slachtoffer Salo Muller, voorzitter Job Cohen en president-directeur NS Roger van Boxtel tijdens de presentatie van het advies van de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS. © ANP

Tientallen miljoenen van NS voor overlevenden Holocaust is ‘bedorven mosterd na de maaltijd’

NIJMEGEN - ,,Een mooi gebaar maar wel bedorven mosterd na de maaltijd.” Dat vindt Paul de Wijze uit Beek bij Nijmegen van het besluit van de NS om 74 jaar na het eind van de oorlog tientallen miljoenen uit te keren aan nog levende Holocaust-overlevenden en hun nabestaanden. 

De Wijze, wiens in 2009 overleden vader Louis de kampen Westerbork en Auschwitz overleefde, praat er met zacht sarcasme over: ,,Heeft de NS er zo lang over moeten doen om dit te beslissen? Hoe langer het wordt gerekt, hoe minder er nog zijn. Wat dat betreft zou je het weinig respectvol kunnen noemen.”

‘Ik zou het niet willen’

De Wijze hoort tot de groep van ongeveer 5.000 directe nabestaanden. Hij, zijn drie broers en twee zussen, zouden vermoedelijk elk een bedrag van 5.000 euro tegemoet kunnen zien. ,,Een geldsom die niet opweegt tegen alle ellende", zegt De Wijze. ,,80 procent van onze familie heeft de oorlog niet overleefd. Een leuk bedrag maar ik zou het niet willen houden. Misschien moet het naar een goed doel of moet er iets symbolisch mee gebeuren.”

Quote

De NS is tot inkeer gekomen en het gebaar vind ik mooi

Jaap Nijstad, directe nabestaande

Kitty de Wijze, zus van Louis, overleefde de kampen ook en werd oud. Vorig jaar stierf ze, vertelt haar zoon Jaap Nijstad uit Lochem, die als directe nabestaande ook 5.000 euro mag verwachten. Nijstad is mild over de NS: ,,De NS is tot inkeer gekomen en het gebaar vind ik mooi. Misschien is dit de deksel van de beerput, want er waren meer organisaties in de oorlog die geld verdienden. De Grontmij, de voorloper van de Heidemij, stelde jonge joodse mannen te werk in arbeidskampen.”

‘Geef geschiedenisles, over de oorlog’

Quote

De mensen komen er niet mee terug. Leed met geld compense­ren blijft lastig

Nijstad zegt dat het hem niet gaat om het geld. Hij vindt dat het bedrag beter gebundeld kan worden om in onderwijs te steken.,,Om kinderen geschiedenisles te geven, over de oorlog, wat er is gebeurd en hoe dat kwam”, zegt Nijstad. ,,Om zo onze fragiele democratie weerbaarder te maken.”

,,Een beetje laat", vindt ook Mirjam Schwarz uit Winterswijk de in het vooruitzicht gestelde miljoenen van de NS. ,,Het is een pleister op de wonde. Maar de mensen komen er niet mee terug. Leed met geld compenseren blijft lastig.”

Haar ouders doken onder tijdens de oorlog en bleef de tocht per trein naar de vernietigingskampen bespaard. ,,Ik hoor dus niet bij degenen die geld krijgen", zegt ze. Twee oma's een een opa gingen wel via Westerbork naar Polen en kwamen nooit terug. 

Ook Schwarz wijst erop dat niet alleen de NS geld verdiende aan de Nazi's. ,,In Winterswijk waren vervoersbedrijven die joden naar Westerbork brachten", zegt ze. ,,Daar kregen die bedrijven geld voor.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.