De toeristenbelasting wordt niet ineens met 100 procent verhoogd, maar in stapjes.
Volledig scherm
De toeristenbelasting wordt niet ineens met 100 procent verhoogd, maar in stapjes. © Thinkstock

Toeristenbelasting in Berg en Dal in stapjes omhoog

GROESBEEK - De toeristenbelasting in de gemeente Berg en Dal gaat in 2020 niet met 100 procent maar met 50 procent omhoog.  In 2021 zal deze belasting dan nog eens met 50 procent stijgen: daarna gaat-ie tijdelijk extra omhoog. Dat heeft de gemeenteraad donderdag tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar besloten.

Burgemeester en wethouders stelden eerder voor om de toeristenbelasting ineens met 100 procent te verhogen om de begroting (huishoudboekje) voor volgend jaar kloppend te krijgen. Daartegen kwamen felle protesten vanuit de toeristische sector. Grootste bezwaar is dat de boekingen voor volgend jaar voor een deel al vast staan en dat de verhoging dus niet meer in de prijzen doorberekend kan worden.

Amendement

De gemeenteraad is nu aan dat bezwaar tegemoet gekomen. De coalitiepartijen CDA, GVP, Polderbreed en GroenLinks dienden een voorstel (amendement) in om het anders te doen. De toeristenbelasting gaat in 2020 met 50 procent omhoog, in 2021 weer met 50 procent en tussen 2022 en 2026 zal de toeristische sector jaarlijks nog eens 26.500 euro extra moeten opbrengen.

Dat omdat door de halvering van de toeristenbelasting het huishoudboekje van de gemeente voor 2020 niet meer klopt: er ontstaat een tekort van 132.500 euro. Dat geld haalt de gemeente nu uit de spaarpot, maar dat geld moet straks weer teruggestort worden: vijf keer 26.500 euro is 135.000 euro.

Vier amendementen

Er werden in totaal vier amendementen ingediend over de toeristenbelasting. Raadslid Ten Doesschate (VVD) wilde deze belasting helemaal afschaffen. De fracties Voor Berg en Dal, D66 en PvdA wilden de verhoging van 100 procent een jaar uitstellen en GJS wilde de verhoging evenmin doorvoeren.

GJS gaf ook aan hoe. Deze partij wilde geld dat gereserveerd is voor nieuwbouw van basisschool Op de Horst en voor D'n Ienloop in Millingen en de TOP's (plekken waar toeristen kunnen overstappen van auto op de fiets) inzetten om de toeristenbelasting niet te hoeven verhogen. Deze variant haalde het niet.

In totaal passeerden 38 moties en amendementen de revue. Een voorstel-op-rijm van Polderbreed om alle Sinterklaascomité's jaarlijks 300 euro te geven (nu variëren de subsidies van 100 tot 300 euro) werd ook aangenomen. Want: 'Vreemd dat de gemeente ooit heeft bepaald, dat ze aan de ene kern iets meer dan aan de ander betaalt,’ aldus Ria Barber. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.