In de Gelderse Poort leven momenteel minstens vijf otters.

Archieffoto Ben Walet
Volledig scherm
In de Gelderse Poort leven momenteel minstens vijf otters. Archieffoto Ben Walet © Natuurmonumenten - Ben Walet

Twee nieuwe vrouwtjesotters in Millingerwaard

KEKERDOM - De ene komt uit Oostenrijk en de ander uit het fokprogramma van GaiaZOO in Kerkrade. Sinds kort hebben deze twee vrouwtjesotters een nieuw thuis: de Gelderse Poort.

Ze werden in de Millingerwaard uitgezet, vertelt Bart Beekers, de otterman van ARK Natuurontwikkeling. ,,In de Gelderse Poort doken in 2014 spontaan enkele otters op. Inmiddels zitten er in totaal 5 otters: misschien meer, want otters slagen er bijzonder goed in om onder de radar te blijven.''

,,We weten dat er in de Duitse Duffelt een mannetje en een vrouwtje zitten. Ottermannetjes kunnen zeker drie vrouwtjes aan. We hopen dus dat deze twee vrouwtjes in dit gebied blijven en dat er in het voorjaar jongen komen''.

In april van dit jaar werd er nog een ottermannetje doodgereden op de Rijksweg (N325) ter hoogte van het Wylerbergmeer in Beek. En in augustus 2017 werd er op de Thornsestraat in Persingen een dood ottervrouwtje gevonden. Dat had net gejongd. Naar het jong is toen nog gezocht, maar dat is niet meer gevonden.

Otters zijn nog steeds erg zeldzaam in Nederland: momenteel leven er 200 tot 250 in ons land.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.