Volledig scherm
In Heumen werd de eerste zes maanden van dit jaar 28 keer aangifte gedaan van openlijk geweld. © Getty Images/iStockphoto

Vaker op de vuist in Heumen

HEUMEN - In de gemeente Heumen werd in de eerste helft van 2018 28 keer aangifte gedaan van openlijk geweld, bedreiging en mishandeling. Dat is een stijging van 115 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Dat blijkt uit de terugblik van de politie Tweestromenland op de eerste zes maanden van dit jaar. De stijging van 115 procent is fors, maar kan volgens de politie ook net andersom uitgelegd worden. In de eerste helft van 2017 was het aantal geweldsdelicten namelijk zeer laag.

Vergeleken met andere gemeenten in deze regio steekt Heumen er inderdaad niet echt bovenuit. In Berg en Dal bijvoorbeeld was in de eerste 6 maanden van 2018 55 keer (-11 procent) sprake van geweld; in Wijchen 29 keer (-48 procent) en in Beuningen 22 keer (-19 procent).

7 keer ingebroken

Ook als het gaat om inbraken (inclusief pogingen) in schuurtjes en garages scoort Heumen met een plus van 250 procent hoog. Absoluut gezien valt het echter mee: in de eerste 6 maanden van 2017 werd er 2 keer ingebroken in de gemeente Heumen. Nu is dat 7 keer. Ook hier loopt Heumen in de pas met andere gemeenten: Berg en Dal 10 keer (-9 procent), Beuningen 10 keer (-23 procent) en Wijchen negen keer (-31 procent).

Overvallen en huiselijk geweld

Uit de cijfers blijkt verder dat in Berg en Dal de criminaliteit over de hele linie daalde. Het aantal diefstallen/inbraken in woningen daalde met 10 tot 24 (-29%). In Heumen daalde dat aantal zelfs van 21 naar 7: een min van liefst 67 procent. 

Als het gaat om huiselijk geweld, geven de cijfers in Berg en Dal (-48%) en Heumen (-29%) ook een afname te zien. In Berg en Dal vond er 11 keer huiselijk geweld plaats: in Heumen 5 keer. Overvallen vonden er dit jaar niet plaats in Berg en Dal en Heumen. Vorig jaar werd er één overval genoteerd in Berg en Dal. Dat was die op de Spar in Ooij.

Straatroven

Straatroven vinden nauwelijks plaats: één keer dit jaar om precies te zijn en wel in Heumen. In Berg en Dal (vorig jaar nog twee) vond er geen straatroof plaats. De overlast van jongeren nam in Berg en Dal (-49 procent, 61 klachten) af en in Heumen (52 procent, 50 klachten) toe. In Heumen komt de helft van de klachten van de Promenade, het Kerkplein en de Rijksweg in Malden.

Hennep

Tot slot: Heumen werden twee hennepkwekerijen geruimd. In Berg en Dal nul. Verder werden er in Berg en Dal 26 (een min van 40 procent) brom-, snor- en gewone fietsen gestolen (in Heumen 22, een plus van 16 procent) en werden er vijf respectievelijk 1 auto's gestolen. Voorts werden er 38 (Berg en Dal) en 50 (Heumen) autokraken genoteerd. In beide gevallen een afname ten opzichte van vorig jaar.    

Als het gaat om de aanrijtijd (norm is binnen 15 minuten) dan wordt die in Berg en Dal in 68,9 procent van de uitrukken (529 keer) gehaald en in Heumen in 71,5 procent van de gevallen (283 keer).  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.