Volledig scherm
Alles is klaar om te gaan baggeren bij het Wylerbergmeer. © Gerard Verschooten

‘Vanaf nu is zwemmen in Wylerbergmeer écht te gevaarlijk’

BEEK - Het is 31 graden, de blauwalg heeft nog niet toegeslagen en de zandstranden van het Wylerbergmeer liggen er uitnodigend bij. Toch is er bij de Beekse recreatieplas geen zonaanbidder te bekennen. Niet één. ,,En dat is maar goed ook”, zegt Ger Heeskens. ,,Vanaf nu is het écht te gevaarlijk om hier te zwemmen.”

Heeskens kan het weten. De voorman van het bedrijf Van den Biggelaar begint dinsdag met het opzuigen van bodemslib. Deze zomer klinkt er bij het Wylerbergmeer niet het vertrouwde gejoel van spelende kinderen, of het geplons van zwemmende badgasten, maar wel het geronk van een immense ‘stofzuiger’. De strijd tegen de jaarlijks terugkerende blauwalg staat op punt van beginnen. 

Stromingen

Wat als iemand in deze tijden van hitte toch een duik in het meer waagt? ,,Dat is verboden en zou onverstandig zijn”, zegt Heeskens. ,,De zuiger zal niemand opzuigen, maar veroorzaakt wél stromingen. Het apparaat hangt in het water vanaf een ponton, die zich steeds kan verplaatsen. Daar wil je geen zwemmers bij in de buurt hebben.”

En dus kan ook Sylvie rechtsomkeert maken. Ze komt in de ochtenduren aangefietst met een oranje handdoek vastgeklemd onder haar snelbinders. Dan ziet ze het afgesloten hek. ,,Is er nu al blauwalg geconstateerd?”, vraagt ze bezorgd. Als ze wordt gewezen op de kraanwagen en hoort dat het Wylerbergmeer zeker tot september verboden terrein is, baalt ze. ,,Tot september? Shit. Dan rijd ik door naar de Bisonbaai.” Ze wil niet met haar achternaam in de krant: ,,Dan kom ik stom over, want ik had dit natuurlijk allang kunnen weten.”

Quote

Is dit tot september? Shit. Dan rijd ik door naar de Bisonbaai.

Sylvie

Niet de laatste

Sylvie is een van de eerste, maar zeker niet de laatste potentiële badgast die zal worden teleurgesteld, beseft ook Wicher van Beek. Hij is uitvoerder namens Van den Biggelaar. ,,Als mensen toch gaan zwemmen, zal onze voorman hen daarop aanspreken. Luisteren ze niet, dan nemen we contact op met opdrachtgever Leisurelands. In het uiterste geval stoppen we tijdelijk met onze werkzaamheden. We willen geen enkel risico nemen, maar ik geloof niet dat het nodig zal zijn.”

Het baggeren waarmee eigenaar Leisurelands probeert de waterkwaliteit te verbeteren, kost - inclusief enkele andere maatregelen - ongeveer een half miljoen euro. Alleen de doorgang naar het fietspad richting de Thornsche Molen over de parkeerplaats en het wandelpad aan de noordoostzijde van de plas blijven toegankelijk.

De zuiginstallatie zal gemiddeld 80 centimeter slib van de bodem naar boven halen. Voor de afvoer zijn geen vrachtwagens nodig. Vanaf de ponton reikt een honderden meters lange buis helemaal tot het weiland waar het slib wordt uitgestort. Heeskens: ,,Die buis drijft op het water. Nóg een reden waarom het verboden is te zwemmen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.