Volledig scherm
Still uit video van Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie bezocht een pluimveehouderij in Tollebeek. Een 'horror-kippenschuur' concludeert Animal Rights op basis van wat ze zagen. © Animal Rights

Veebranche gaat de strijd aan tegen dierenextremisme: ‘Het gaat te ver’

Landbouworganisatie LTO Nederland en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) zijn de acties van dierenwelzijnsorganisaties zat. Ze gaan boeren helpen bij het doen van aangiftes tegen zogenoemd ‘dierextremisme’.

Maandag zei LTO al een van de organisaties, Animal Rights, te willen aanpakken. Aanleiding daarvoor zijn ,,illegaal verkregen beelden’' bij boerenbedrijven in de afgelopen maanden, aldus een woordvoerster van LTO. 

Verzwakte leghennen

Animal Rights kwam maandag opnieuw met in kippenschuren gemaakte undercoverbeelden, onder andere in Groesbeek en Overloon. Volgens de dierenrechtenorganisatie gaat het om meerdere bedrijven in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Vlaanderen (België). Daarop zijn kale en verzwakte leghennen te zien die nog amper kunnen lopen. Ook liggen er dode kippen in de stallen, soms al in verregaande staat van ontbinding.

Volgens LTO houden de demonstranten van dierenwelzijnsorganisaties protesten bij veehouderijen, breken ze in en sturen ze ‘doodskaarten’ naar boerenfamilies en plakken ze stickers met lasterteksten op vlees in supermarkten. ,,Het gaat te ver. Zij intimideren en bedreigen boeren en hun gezinnen op allerlei manieren. Dat gaat boeren niet in de koude kleren zitten’', aldus Marc Calon, voorzitter van LTO.

Legitiem

,,Waarom zou je iets aan de misstanden doen als je ook de boodschapper kan aanpakken?’', reageert Erwin Vermeulen van Animal Rights. ,,We wachten af tot het een zaak wordt, dan kunnen we ons verhaal doen. Dat willen we juist. Wij vinden dat het legitiem is om te filmen op dit soort locaties.’’ Volgens LTO en PVO wordt samengewerkt bij de aanpak met de nationale politie en wordt ,,alle economische schade die door het extremisme wordt veroorzaakt door de brancheorganisaties in kaart gebracht’'.

Horror-kippenschuur

Animal Rights bracht begin december beelden naar buiten van een varkensfokkerij in Lunteren.  Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt is te zien hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden. Het openbaar maken van de beelden leverde de betreffende boer doodsbedreigingen op. Hij deed zijn weerwoord in De Gelderlander. De beelden waren volgens hem geframed en de geluiden zouden niet kloppen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.