Volledig scherm
Pastoor Henk Janssen bij de grote Sint-Bartholomaeuskerk. © Flip Franssen

Veel interesse voor Beekse Sint-Bartholomaeuskerk

BEEK - De kans dat de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek toch zijn kerkelijke functie behoudt, groeit. Het gebouw staat voor 345.000 euro te koop en volgens pastoor Henk Janssen hebben zich ook gegadigden gemeld die nastreven dat ‘de kerk een kerk kan blijven’.  

,,Ik kan er niet veel over zeggen, want we zitten in de fase van eerste verkenningen, maar het zou voor iedereen  prachtig zijn als dat haalbaar is”, zegt hij. Het parochiebestuur gaf vorig jaar aan Reliplan de opdracht een koper te vinden. Volgens Janssen is het te kostbaar om de kerk nog jaren open te houden. 

Bezichtigingen 

Quote

Er is relatief veel belangstel­ling voor de kerk. Ook uit het dorp zelf. Dat heeft me wel verrast.

Ton van Cooten, Reliplan

Reliplan, dat ook nog niet op de kandidaten en hun plannen wil ingaan, zegt dat er ‘zo’n tien bezichtigingen’ zijn geweest. Binnen een aantal weken wil Reliplan met een of twee partijen dieper op hun interesse ingaan. ,,Er is relatief veel belangstelling voor de kerk. Ook uit het dorp zelf. Dat heeft me wel verrast”, zegt Ton van Cooten van Reliplan, dat door heel Nederland nieuwe bestemmingen zoekt voor kerkelijk vastgoed. Wat mogelijke kopers vooral aanspreekt? ,,De kerk heeft een buitengewone uitstraling, een rijk interieur en ligt op een mooie plek, niet ver van Nijmegen.”

De verkoop van de kerk uit 1826 ligt gevoelig in Beek. Toen het bestuur de verkoopplannen bekendmaakte, leidde dat tot kritiek. Inwoners die zich verenigden in de Stichting Red de monumentale Sint-Bartholomaeuskerk willen - welke bestemming het gebouw ook krijgt - dat de kerk niet aan de eredienst wordt onttrokken. De club kreeg vorig jaar steun van burgemeester Slinkman toen hij zei dat het parochiebestuur beter naar de wensen van het dorp moet luisteren. 

Van Cooten zegt dat nu ook te proberen. ,,Ik heb contact met de mensen van de stichting en zie dat ze erg betrokken zijn. Ik probeer ze op de hoogte te houden. Uiteindelijk zijn die mensen geen partij, maar ook de verkoper zal blij zijn als er een uitkomst ligt waar de bewoners tevreden mee zijn.”

Ruim huis

345.000 euro kosten koper. Daar heb je in Beek ook een ruim huis voor. ,,Het lijkt voor een kerk een zacht prijsje, maar het gaat ook om de mogelijkheden die een koper er straks mee heeft. Kopers streven een verdienmodel na.” En dat ligt bij een groot, monumentaal gebouw meestal niet voor het oprapen. Op de kerk zit ‘een maatschappelijke bestemming’. Wonen is nu niet mogelijk. Van Cooten: ,,Daar lijkt de kerk ook niet geschikt voor.” Horeca lijkt ook geen voor de hand liggende bestemming.  

De Stichting Red de monumentale Sint-Bartholomaeuskerk wacht de ontwikkelingen af. Ineke Huilmand: ,,Misschien komt er een uitkomst uit die leunt op twee pijlers: een partij koopt de kerk én zorgt ervoor dat in de nieuwe situatie de eredienst behouden blijft. Dat zou geweldig zijn.”  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.