Volledig scherm
Mountainbikers in actie. Foto ter illustratie. © Herman Stöver

Vijf verenigingen helpen Groesbeeks Gruwelijkste

GROESBEEK - Mountainbiketocht Groesbeeks Gruwelijkste krijgt komende zondag hulp van vrijwilligers van vijf Groesbeekse verenigingen. In ruil daarvoor krijgen de verenigingen een vergoeding om de clubkas te spekken. Dankzij dit concept heeft de populaire tocht voldoende vrijwilligers aan zich weten te binden.

Zondag staat het maximale aantal van 1.500 deelnemers aan de start van Groesbeeks Gruwelijkste, een tocht over 25, 50, 75 of 100 kilometer vanaf Sportpark Zuid. De mountainbiketocht is in 2012 ontstaan om geld in te zamelen voor onderzoek naar energiestofwisselingsziektes. 

Vorig jaar ging de tocht niet door. De lokale stichting ROAd4Energy had de organisatie overgedragen aan het landelijke Energy4All, maar die kreeg de tocht uiteindelijk niet rond. Daarop besloot ROAd4Energy het initiatief weer naar zich toe te trekken.

,,Verschil met eerdere edities is dat we niet meer gaan voor de maximale opbrengst, maar dat continuïteit ons hoofddoel is", zegt voorzitter Frank Alsemgeest. ,,Vandaar ook dat we de samenwerking met Groesbeekse verenigingen hebben gezocht."

Afgebakende taken

Zondag zijn er in totaal 160 vrijwilligers in touw, waarvan er vijftig afkomstig zijn van Ikaros (volleybal), Groesbeeks Glorie (handbal), Licht Verzet (mountainbike), De Zeven Heuvelen (motorcross) en Wilhelmina (fanfare). ,,Ze leveren elk tien vrijwilligers, die als groep één afgebakende taak hebben gekregen. Zoals het bemensen van een controlepost of het ophangen van de routepijlen. Wij hebben per vereniging één aanspreekpunt. Dat werkt heel goed", zegt Alsemgeest.

Hoewel de opbrengst voor het goede doel daardoor iets lager zal zijn, verwacht ROAd4Energy nog steeds ‘een heel mooi bedrag’ op te zullen halen. ,,Al zullen we het recordbedrag van een ton niet gaan evenaren.”

Snel volgeboekt

Net als eerdere edities was Groesbeeks Gruwelijkste weer heel snel volgeboekt. Zodra de inschrijving eind maart werd geopend, stroomden de aanmeldingen binnen. In vier dagen was het maximale aantal van 1.500 deelnemers bereikt. Dat is inclusief zo'n dertig teams van bedrijven. ,,We waren heel blij  te merken dat het zo snel liep, nadat we de organisatie weer hadden opgetuigd", zegt Alsemgeest. 

Ook veel vrijwilligers van eerdere edities zijn wederom van de partij. Daarnaast is het bestuur uitgebreid met vijf nieuwe leden, waarmee ook de bestuurstaken over meer mensen verdeeld konden worden. Op die manier is een stevige basis gelegd om Groesbeeks Gruwelijkste de komende jaren te kunnen blijven organiseren.

Alsemgeest kijkt uit naar zondag. ,,Het bos licht er prachtig bij, de weersvoorspellingen zijn goed. We gaan knallen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.