Volledig scherm
BVC speelt nu nog op gras: volgend jaar op kunstgres? Archieffoto David van Haren © David van Haren

Volgend seizoen spelen ze bij BVC'12 in Beek op kunstgras

BEEK - Als de leden akkoord gaan, krijgt BVC’12 deze zomer met een jaar vertraging alsnog het zo vurig gewenste kunstgrasveld. De Beekse club stuitte onlangs wel op een tegenvaller. De 460.000 euro kostende operatie wordt onverwacht mogelijk 45.000 euro duurder.

De doelen zijn al verwijderd van veld twee, net als de dug-outs. Het gaat er dan toch van komen: BVC’12 krijgt kunstgras. Als de algemene ledenvergadering op 27 juni zijn fiat geeft, start de aannemer direct met de aanleg van het veld en bijbehorende ledverlichting. ,,Dat zal zes à zeven weken duren’’, zegt waarnemend voorzitter Sander Joosten van de Beekse voetbalvereniging. ,,We hopen in augustus klaar te zijn. Vóór de start van de nieuwe competitie.’’

Eigenlijk wilde BVC afgelopen seizoen al op kunstgras spelen. Toen de gemeenteraad van Berg en Dal in mei vorig jaar 350.179 euro subsidie toezegde, sprak de club de verwachting uit in september 2018 de eerste wedstrijden op het kersverse veld te kunnen spelen. Veranderde belastingregels zorgden echter voor de vertraging van een jaar.

Subsidiepot

Joosten: ,,Andere clubs richtten een stichting op voor het beheer van hun accommodatie. Daardoor kon je onder meer btw terugkrijgen op de aanleg van kunstgras. Die regeling bleek te vervallen. Daardoor zaten wij plots met een gat van ruim 100.000 euro. Een subsidiepot van het Rijk (DUS-BOSA, red.) bracht uitkomt. Maar daarvoor startte de inschrijving pas begin 2019. Voordat we die subsidie binnen hadden, wilden we niet beginnen met de aanleg van het veld.’’

Nu ook dat traject is afgerond krijgt BVC, dat zelf ongeveer een ton bijdraagt, deze zomer eindelijk kunstgras. Al zijn nog niet alle hobbels uit de weg geruimd. Zo realiseerde de club zich onlangs dat in de begroting niet gedacht was aan de afvoer van grond die vrijkomt bij de aanleg van het veld. Het gaat om zo’n 3000 kuub waarvan de afvoerkosten kunnen oplopen tot 45.000 euro. Joosten: ,,Daarvoor moeten we een oplossing vinden. Hopelijk komen we er samen met de gemeente en aannemer uit.’’

Laatste

De aanleg van het Beekse kunstgras maakt deel uit van de privatisering van BVC’12. De club stapt als laatste Berg en Dalse vereniging af van de huurconstructie met de gemeente en wordt zelf als eigenaar verantwoordelijk voor onderhoud van haar complex. Om dat rond te maken is een akkoord van BVC-leden op de statuten van de laatste ledenvergadering (ALV) nodig. Daarom belegt de club op 27 juni een extra ALV.

Overigens zoekt BVC nog altijd een voorzitter. Joosten maakte op de vorige ALV bekend af te treden. Bij gebrek aan een voorman besloot hij nog een jaar aan te blijven als waarnemer. Na de zomer stopt hij definitief. Een vervanger is nog niet gevonden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.