Vrijspraak voor dodelijk ongeluk na hartaanval

ARNHEM/MALDEN - Een 68-jarige man uit Groesbeek is vrijgesproken van schuld aan het veroorzaken van een dodelijk ongeluk op de Jan J. Ludenlaan in Malden. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een werkstraf van 200 uur met het opmerkelijke verwijt dat hij 'onbewuste schuld' zou hebben. Daar ging de rechtbank niet in mee.

De Groesbekenaar botste op een motor terwijl hij een hartstilstand had, zo werd al aangetoond tijdens een eerdere rechtszaak. De bestuurder was hierdoor buiten westen geraakt en belandde op de verkeerde weghelft. De 30-jarige tegenligger overleefde het ongeval niet.

De rechtbank sprak de man destijds vrij, omdat hem door zijn fysieke malheur niets te verwijten zou vallen. Het OM was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep.

Rijontzegging

Tijdens de behandeling van het beroep twee weken geleden eiste het OM naast de werkstraf van 200 uur een rijontzegging van een jaar. Een straf voor de automobilist zou volgens de officier van justitie als waarschuwing moeten dienen, zo betoogde de aanklager in de rechtszaal.

Dat is geen reden om de man te veroordelen, zo blijkt uit het vonnis van de rechter. De rechtbank benadrukt dat de bestuurder een geldig rijbewijs had en van de dokter gewoon mocht rijden. De rechter concludeert daarom dat hij er niets aan kon doen en 'dat er aan de verdachte in strafrechtelijk opzicht geen verwijt kan worden gemaakt'.

Volledig scherm
stock stockadr rechtbank rechter rechtspraak © Thinkstock

Nijmegen e.o.