Vuur van de vrijheid strijkt neer in Milsbeek

MILSBEEK - Ze werden zaterdag om 10 uur in Schijndel uitgeluid door de leden van het plaatselijke schuttersgilde en arriveerden 's middags om 15.00 uur bij de Diepen in Milsbeek. Hier, aan de voet van de Siegfriedlinie, brachten een stuk of tien lopers van Atletiek Gennep in estafette het vuur van de vrijheid naartoe.

En wel omdat zowel Schijndel als Gennep en omstreken bevrijd zijn door de 51st Highland Division. In Schijndel staat een monument voor deze divisie en vandaar, zo vertelde Harry van den Bogaert de aanwezigen, dat het vuur daar was opgehaald. 

Het was een fikse run, zo hijgde Jan Verbeet Wolthuijs (71), een van de hardlopers, een beetje na. ,,Halverwege is het best zwaar, maar als je aankomt ben je alles vergeten".

75 jaar geleden

Op 8 februari 1945 - nu 75 jaar geleden - begon vanuit Groesbeek en omgeving de Operation Veritable, waarmee de geallieerden Nazi-Duitsland op de knieën wilden dwingen, nadat de operatie Market Garden bij Arnhem in september 1944 een brug te ver was gebleken. 

Hier, tussen Groesbeek en Kleef, vonden de zwaarste gevechten aan het westelijke front plaats. Doel was de brug bij Wesel, die op 10 maart 1945 door terugtrekkende Duitse soldaten werd opgeblazen. Veel hielp dat niet: de oorlog was toen snel voorbij.

Niettemin werd Gennep pas maanden later bevrijd dan Groesbeek, waar op 17 september 1944 de para's als sterren uit de hemel kwamen vallen. Het front verstarde vrij snel:  de geallieerde opmars stokte op de heuvels bij Plasmolen. Het doel van de operatie Market Garden: het opsluiten van het Duitse leger in West-Nederland en doorstoten naar het Ruhrgebied was niet bereikt. 

Opperbevelhebber Eisenhower stelde daarom andere prioriteiten en vijf maanden lang lag het front in onze streek daardoor stil. Pas in februari 1945 werden ook Gennep en Milsbeek bevrijd. 

Volledig scherm
Het vuur van de vrijheid komt aan in Milsbeek. © DG

Zwaartepunt

Het zwaartepunt van de herdenkingen in Gennep ligt volgend weekend. Vrijdag 14 februari wordt het stadhuis van Gennep ingericht als militair hoofdkwartier, inclusief radio-uitzendingen van Radio Veritable. Dat duurt tot en met zondag.

Dezelfde dag worden er keramieken poppy's (klaprozen) geplaatst op de begraafplaatsen in Milsbeek (210), Ottersum (9) en Gennep (1): 220 in totaal, voor elke gevallene één. Het is een project van Bianca van Dreumel uit Gennep en Daantje Kip uit Nijmegen.

Zaterdag zijn er herdenkingen in Milsbeek, Ottersum en Gennep. In Milsbeek is de plechtigheid bij het burgermonument (9.30 uur), in Ottersum (12.20) in kleine kring op de begraafplaats en in Gennep (12.30) op het Vrijheidsplein. In Gennep worden kransen gelegd en wordt ook het bevrijdingsvuur onthaald. Om 15.00 uur is er dan een concert bij Pica Mare in Gennep.

Battlefield Tour

Zondag 16 februari is er een Battlefield Tour met eigen vervoer langs de slagvelden. De tocht begint om 9.15 uur in Groesbeek en eindigt om 15.00 uur bij het stadhuis in Gennep.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.