Waar kun je in Berg en Dal terecht als je hoge nood hebt?
Volledig scherm
Waar kun je in Berg en Dal terecht als je hoge nood hebt? © Marcelle Davidse

Waar kun je een plasje doen in de gemeente Berg en Dal?

GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal gaat een inventarisatie maken van de plekken waar je een plasje kunt doen: van toiletten bij restaurants, supermarkten en andere openbare gelegenheden. Die toiletten worden vervolgens aangemeld bij de HogeNood-app. Daarop staan openbare toiletgelegenheden. 

Dat is een gevolg van een voorstel van Rona Vree van GroenLinks  tijdens de recente begrotingsbehandeling. Want er is 'landelijk een discussie ontstaan over wildplassen en het gebrek aan openbare toiletten'. Best veel mensen hebben, aldus GroenLinks, last van incontinentie. Die durven de deur niet uit omdat ze nergens een plasje kunnen doen. 

,,Bovendien blijkt uit onderzoek dat als mensen gemakkelijker naar een toilet kunnen, ze langer blijven winkelen en meer geld uitgeven en zo winkelleegstand tegengaan.”  Johanna Brouwer (Voor Openheid en een Leefbaar Groesbeek)  wees erop dat 'wij wel weten waar je een plasje kunt doen, maar toeristen niet. Dus ja, we moeten er iets aan doen'. 

Volgens Vree staan er in Groesbeek slechts twee toiletten op de HogeNood-app: bij zwembad De Lubert en bij het Texaco-tankstation. ,,In andere dorpen van de gemeente moet je een plasje doen in de bosjes", aldus Vree.

Quote

In andere dorpen van de gemeente moet je een plasje doen in de bosjes

Rona Vree, Fractieleider GroenLinks

Plusmarkt

Zij wilde in eerste instantie openbare toiletten in de grotere kernen Beek, Groesbeek en Millingen. Maar volgens Tessa Vorderman (D66) kun je in het dorp Beek naar het toilet bij hotel 't Spijker en bij de Plusmarkt. ,,Of Beek nou zit te wachten op een openbaar toilet is maar de vraag", aldus Vorderman.

Wethouder Sylvia Fleuren wees erop dat het openbaar toilet in het gebouwtje van de draisine (fietslorrie) in Groesbeek de gemeente 20 mille per jaar aan schoonmaak kost. Met andere woorden: openbare toiletten kosten veel geld.

Fleuren wil wel met hotels en restaurants gaan praten en burgemeester Slinkman wil bijvoorbeeld locaties als het gemeentehuis en D'n Ienloop in Millingen aanmelden bij de HogeNood-app. Hij beloofde in beeld te laten brengen waar er allemaal al min of meer openbare toiletten zijn om die door te geven aan de HogeNood-app. Daar kon GroenLinks mee leven. 

openbaar toilet Zuidplein jitske-sophie
Volledig scherm
openbaar toilet Zuidplein jitske-sophie © RV
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.