De vrouwen van carnavalsvereniging Now Da Wer trotseerden zondag de weersomstandigheden in Groesbeek en maakten toch hun rondje. Ze kunnen op herhaling.
Volledig scherm
De vrouwen van carnavalsvereniging Now Da Wer trotseerden zondag de weersomstandigheden in Groesbeek en maakten toch hun rondje. Ze kunnen op herhaling. © Joop Verstraaten

Waarschijnlijk komt er toch nog een optocht in Groesbeek

GROESBEEK - Het komt er waarschijnlijk toch van: de carnavalsoptocht van Groesbeek. Als alles volgens plan loopt en de gemeente Berg en Dal het ook ziet zitten, kan de datum 8 maart (volgende week zondag) in de agenda worden gezet. Daar zet het Samenwerkend Orgaan Karnaval (SOK) in ieder geval op in. Daarmee moet de verregende en verwaaide optocht van afgelopen weekend goed worden gemaakt.

Veel optochten in Nederland hadden last van het weer. De regen kwam met bakken uit de hemel en er was angst voor de wind die vooral voor grote praalwagens wel eens voor problemen zou kunnen zorgen. In Groesbeek werd de start van de optocht zondag eerst nog uitgesteld - in de hoop op iets beter weer - maar om geen risico te lopen werd die uiteindelijk toch door burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal van de agenda geschrapt. Bij de gemeente Berg en Dal wordt de nieuwe datum bevestigd. ,,Maar het is nog niet officieel. De gemeente heeft de bereidheid om mee te kijken.” 

Lichtjesoptocht niet in beeld

Volgens Harry Eikhout van het SOK is de Groesbeekse lichtjesoptocht (zaterdag 21 maart) niet in beeld geweest als alternatief. ,,Die wordt niet door ons georganiseerd, anders hadden we ze aan elkaar kunnen koppelen.” Wat betreft het aantal deelnemers aan de verplaatste optocht hoeven de organisatoren zich weinig zorgen te maken. Al na de afgelaste optocht gaven carnavalsvierders en wagenbouwers aan op een later tijdstip ook present te zijn. 

Feesttent compleet vol

Carnaval leeft namelijk in Groesbeek, zegt Eikhout. Het bewijs? De feesttent in het centrum van het dorp was op momenten compleet vol. ,,We hebben zelfs op twee dagen een stop in moeten gelasten.” Mensen die ’s middags kwamen bleven lang hangen, waardoor wachtrijen ontstonden voor mensen die ’s avonds kwamen. ,,Uiteindelijk kwam iedereen toch gewoon binnen.”

Een grotere tent een optie? ,,We zouden wel willen. We zijn bezig geweest met een tweede tent, maar we kregen de locatie en de vergunningen niet rond.” Plan was om op het Dorpsplein een kleinere tent neer te zetten, schuin tegenover het Marktplein waar de grote tent staat. De gemeente Berg en Dal vreesde voor onveilige situaties doors carnavalvierders met een borrel op die van de ene naar de andere tent zouden lopen. Toestemming werd geweigerd.

Het idee is daarmee niet van tafel. ,,We hopen hier volgend jaar samen met horecaondernemers een vervolg aan te kunnen geven. Meer ruimte is kennelijk nodig.” 

  1. Een jeugdhonk in Berg en Dal zonder toezicht, goed idee?
    PREMIUM

    Een jeugdhonk in Berg en Dal zonder toezicht, goed idee?

    BERG EN DAL - Inwoners van Berg en Dal hadden deze maand kunnen meepraten over ideeën die in het dorp leven. Het coronavirus gooit roet in het eten, maar ze kunnen nu wel wat langer over de plannen nadenken. De ‘dorpsagenda’ heet het project, waarin plannen worden geopperd om van Berg en Dal een dorp te houden waar het lekker toeven is voor jong en oud. Dat betekent dat voor de doelgroepen de voorzieningen wel goed moeten zijn. Maar er doemen wat problemen op.

Nijmegen e.o.