Volledig scherm
Drie Leidse studenten gaan in de Ooijpolder in Berg en Dal onderzoek doen. Vlnr Anouk Verhoeven, Anouk de Jong en Zoë Valk. © Josh Walet

Wat de grote ruilverkaverling veranderde in de Ooijpolder

OOIJ - Drie studentes culturele antropologie van de universiteit van Leiden gaan in januari een onderzoek doen naar de boeren in de Ooijpolder. Anouk de Jong (21), Anouk Verhoeven (21) en Zoë Valk (20). De laatste gaat zelfs drie weken in Ooij wonen.

Bij culturele antropologie denk je toch aan onderzoek in verre landen?

De Jong: ,,De wereld is in beweging. Mensen zijn tegenwoordig via internet ‘interconnected’: er zijn niet zo heel veel onontdekte stammen meer. Maar ook dichtbij kun je interessante dingen onderzoeken. Bijvoorbeeld in de Ooijpolder.”

Wat is jullie onderzoeksvraag?

Verhoeven (met hoofdstudie archeologie): ,,In de Ooijpolder heeft de afgelopen decennia de grootste landinrichting (ruilverkaveling, ThM) van Nederland plaats gevonden. De boeren hebben land geruild.

We willen in kaart brengen wat dat voor hun bedrijf en voor de burgers betekend heeft. Er is bijvoorbeeld veel meer toerisme gekomen. Wat is de rol van de boeren daarin?”

Hoe gaan jullie het onderzoek doen?

Valk: ,,We zijn al een half jaar bezig met de voorbereidingen. De mensen zullen ons tegenkomen bij de supermarkt en in dorpshuis De Sprong. We gaan interviews houden en enquêtes afnemen.

In april zullen we onze bevindingen in Leiden tijdens een conferentie presenteren. Daar komen ook de onderzoeken van andere studentengroepen aan bod.”

Jij gaat ook even in Ooij wonen?

Valk: ,,Ja. Ik heb een oproepje geplaatst op Facebook. Een gezin uit Ooij zag dat en heeft gereageerd. Anouk en Anouk wonen dichterbij: die reizen op en neer.”

Jullie zijn al wezen kijk in de Ooijpolder?

De Jong: ,,Ja, een paar weken geleden. Wat ons opviel was hoe trots de mensen er op hun landschap zijn?”

Terecht?

Verhoeven: ,,Wij wonen alledrie in de Randstad. Daar is alles plat. Maar in de Ooijpolder is het landschap  veel speelser. We hebben vogelspotters gezien en fietsers. Mensen zoeken dat landschap ook op om er te genieten. En iedereen zegt je op straat gedag.”

Een groot contrast dus?

De Jong: ,,Het verschil tussen de Randstad en de Ooijpolder is natuurlijk groot. Maar er komt vanuit de stad wel steeds meer interesse voor het platteland. We weten in Nederland eigenlijk niet echt hoe de boeren leven. Hoe staan die ervoor? Wat doen ze om hun bedrijf te laten overleven?’’ 

Hoe waren de eerste reacties?

Valk: ,,We hebben de indruk dat de mensen graag mee willen werken. De mensen in de Ooijpolder zijn heel open.”

Hoe kwamen jullie in de Ooijpolder terecht?

Verhoeven: ,,Eerlijk gezegd via Google. We een beetje aan het googelen op het thema duurzaamheid en kwamen online heel veel artikelen over de Ooijpolder tegen.  Echt veel meer dan over andere gebieden. daarom dus.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.