Volledig scherm
© Thinkstock

Weigeren verzekering om strafblad is geen discriminatie

BERG EN DAL - Een inwoner van Berg en Dal heeft zich vorig jaar beklaagd over het feit dat een autoverzekeraar hem als klant weigerde omdat hij een strafblad had. De klacht is onderzocht door het bureau Ieder1gelijk (bureau voor gelijke behandeling) en die komt tot de conclusie dat er wettelijk gezien géén sprake is van discriminatie.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Ieder1gelijk over 2018. In totaal kwamen er in 2018 17 klachten (bij politie en bij Ieder1gelijk) over discriminatie in Berg en Dal binnen. Dat is een forse daling, aldus het bureau, in vergelijking met 2017. Toen werd er nog 24 keer geklaagd over discriminatie.

Topje van de ijsberg

Overigens, zo stelt Ieder1gelijk, gaat het over het topje van de spreekwoordelijke ijsberg ‘waaronder een veelvoud aan niet-gemelde ervaringen ligt verscholen’. Uit onderzoek blijkt dat slechts één op de acht discriminatie-ervaringen ergens wordt gemeld.

De klachten in Berg en Dal gaan over discriminatie op basis van ras, over een handicap, over leeftijd, over seksuele geaardheid en over geslacht. Ook registreerde de politie één geval van antisemitisme. Veel meer details geeft Ieder1gelijk niet. ‘Dat geeft informatie prijs die te herleiden is tot specifieke personen waardoor de privacy van betrokkenen in het geding komt’, aldus het jaarverslag.

Wel wordt er gewag gemaakt van een langlopende burenruzie, waarbij discriminerende uitlatingen gedaan zouden zijn. ‘Volgens de klaagster zijn de problemen bekend bij woningstichting, politie en gemeente maar doet niemand iets. In overleg met de wijkagent is buurtbemiddeling ingeschakeld. We kregen later de terugkoppeling dat beide partijen niet met elkaar in gesprek wensten te gaan. Gelukkig is het daarna rustig gebleven’, aldus het jaarverslag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.