Volledig scherm
PREMIUM
Joep van Belkom bij een wildcamera. Op de voorgrond een blikje sardientjes dat als lokmiddel dient. © Gerard Verschooten

Welke dieren lopen bij u in de tuin?

BERG EN DAL - Joep van Belkom van het ecologisch adviesbureau Silvavir is op zoek naar 40 mensen uit de dorpen in gemeente Berg en Dal die gedurende vier weken een wildcamera in hun tuin willen hebben. Doel: inventariseren welke dieren er allemaal in de gemeente voorkomen. Of beter gezegd: in welke hoeveelheden ze voorkomen.

Van Belkom (28) deed dat onderzoek, in het kader van zijn masterstudie, eerder al in de gemeente Nijmegen. Daar werden toen in 60 tuinen camera's gezet om te fotograferen wat er 's nachts allemaal rond scharrelt. Tot verbazing van bewoners van de binnenstad bleken er ook vossen in hun tuin te komen. 

Veel geïnteresseerden

Inmiddels werkt hij bij Silvavir en het blijkt dat een heleboel gemeenten geïnteresseerd zijn in zo'n onderzoek. Van Belkom is in vijftien gemeenten - waaronder nu dus in Berg en Dal - bezig met zo'n onderzoek. ,,Aan de hand van de resultaten kan een gemeente beleid maken", zegt hij. ,,Kijk, de egel komt overal voor in Nederland. Stel dat je in een bepaalde wijk weinig egels aantreft dan kan kun je kijken hoe dat komt. Is er sprake van een open landschap waardoor een tuin voor de egel niet zo relevant is? Of is er sprake van teveel bestrating?”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.