Volledig scherm
Een jonge vrouw werkt bij de thuiszorg. Ze verzorgt huishoudelijke taken bij een oudere mevrouw, die zo langer zelfstandig kan wonen. © Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Wethouder Berg en Dal doet beroep op dikke knip

GROESBEEK - Mensen met een goed inkomen zouden eigenlijk de huishoudelijke hulp zelf moeten betalen. 

Volledig scherm
Irma van de Scheur © Irma van de Scheur

Dat moreel appel doet wethouder Irma van de Scheur (Groesbeekse Volks Partij) aan de beter gesitueerde inwoners van Berg en Dal. Want Berg en Dal is nu al jaarlijks drie miljoen kwijt aan huishoudelijke hulp - veelal senioren - en gezien de vergrijzing van de bevolking vreest Van de Scheur dat dat verder zal stijgen.

Op dit moment kunnen mensen die het nodig (zorgindicatie) hebben bij de gemeente aankloppen voor huishoudelijke hulp. Sinds 2018 kost dat ongeacht hun inkomen en ongeacht hoe vaak de poets komt maximaal 19,50 euro per maand.

Toen het Rijk deze regeling invoerde, merkte de gemeente Berg en Dat dat meteen. De uitgaven stegen met anderhalve ton. Ook mensen die de werkster tot dan toe altijd zelf regelden, klopten aan bij de gemeente voor deze regeling. Die is aanmerkelijk goedkoper dan zelf een werkster inhuren. 

Stapeling

Het Rijk voerde deze regeling in 2018 vanwege een 'stapeling’ van zorgkosten. Mensen kregen steeds meer eigen bijdragen voor de kiezen en om dat enigszins te neutraliseren werd deze regeling ingevoerd.

Voor 2020 komt er er nog een extra stijging bij omdat de gemeente Berg en Dal een loonstijging voor de huishoudelijke hulpen van 3,5 procent gaat doorvoeren. ,,Wij vinden dat deze hulpen een fatsoenlijk loon moeten krijgen”, aldus Van de Scheur.

De wethouder beseft dat ze geen instrumenten heeft om hierin op te treden. Daarom het beroep op de inwoners. ,,Als je altijd zelf je werkster hebt geregeld en je doet die de deur uit omdat het via de gemeente goedkoper is, dan moet je je wel realiseren dat je gemeenschapsgeld gebruikt. En dat hebben we hard nodig: de kosten voor de zorg in zijn algemeenheid stijgen flink, we willen de belastingen laag houden, we willen de clubs ondersteunen en we willen het afval op blijven halen. Ik zou die mensen die het kunnen betalen willen vragen: regel de huishoudelijke hulp zelf.”

20 procent

Op dit moment krijgen 1012 inwoners van Berg en Dal een poets van de gemeente. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van begin 2018.

Nijmegen e.o.