Volledig scherm
Wildplassen op het Wylerbergmeer mag niet meer. © Anne Nijtmans

Wildplassen voortaan taboe rond het Wylerbergmeer in Beek

BEEK - Wildplassen is voortaan verboden rond het Wylerbergmeer in Beek. De gemeente Berg en Dal heeft de recreatieplas toegevoegd (in de APV) aan de lijst met plekken waar tegen een boom urineren taboe is. 

Wildplassen is in de gemeente Berg en Dal niet toegestaan binnen de bebouwde kom. Daarbuiten mag het wel, als althans de openbare eerbaarheid niet in het geding is. Anders gezegd: als anderen het niet kunnen zien. 

Volledig scherm
Afgebrande toiletgebouw op het Wylerbergmeer. © Bert Beelen

Dat het Wylerbergmeer nu is toegevoegd komt omdat eigenaar Leisurelands daarom heeft gevraagd. ,,Leisurelands wil voorkomen dat bezoekers van het Wylerbergmeer met wildplassers geconfronteerd worden.’’

,,Bovendien biedt Leisurelands toiletvoorzieningen - overigens recent afgebrand, ThM - aan op deze recreatieplas”, aldus de gemeente. Iedereen weet natuurlijk wat wildplassen is, maar in ambtelijk jargon is het verbod als volgt geformuleerd: ‘Het is verboden zijn natuurlijke behoefte te doen buiten de daarvoor bestemde plaatsen.’

Carnaval

Andere toevoeging aan de APV is het verbod om aangebroken flessen drank of blikjes en dergelijke in de bebouwde kom. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © RENE SCHOTANUS

Dat stond al in de APV van de voormalige gemeenten Ubbergen en Millingen, maar geldt nu voor de hele gemeente. Uitzonderingen zijn natuurlijk terrassen van horecabedrijven, buurtfeesten (vermits er een vergunning is aangevraagd), carnaval en de verlichte halfvastenoptocht en de doorkomst van de Vierdaagse.

Honden mogen niet loslopen op de Rijndijk in Millingen, wandelpaden in de gemeente die eigendom zijn van het Waterschap Rivierenland als onderhoudspaden langs watergangen en een groot deel van het Wylerbergmeer (van 1 mei tot oktober). Op de vijftien omheinde uitlaatplaatsen mag dat uiteraard wel. Zekerheidshalve worden ze in de APV even genoemd.

Vrachtwagens

Voor het parkeren van vrachtwagens en bussen wordt ook een aantal terreinen aangewezen en wel bedrijventerrein De Bouwkamp in Ooij, Lieskes Wengs in Leuth, een stukje op het Molenveld in Millingen, de Industrieweg, Atelierweg, Ambachtsweg en Mies in Groesbeek, de Ren in Groesbeek en het Hamersveld in Berg en Dal (twee plekken voor touringscars).

En als collectieve feestdagen zijn Koningsdag, carnaval, de lokale kermis en de doortocht van de Vierdaagse aangewezen. Dan gelden er minder strengere geluidsnormen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Kinderhulp Bosnië probeert arme kinderen niet teleur te stellen: dringend behoefte aan gastgezinnen

    Kinderhulp Bosnië probeert arme kinderen niet teleur te stellen: dringend behoefte aan gastgezin­nen

    Jaarlijks komen enkele tientallen Bosnische kinderen uit arme gezinnen een paar weken op vakantie in deze regio. Het wordt echter steeds lastiger gastgezinnen te vinden. Maar de bus vanuit Bosnië gaat rijden, hoe dan ook. Er kunnen 42 kinderen in, die zijn ook al geselecteerd door de vrijwilligers van de stichting Kinderhulp Bosnië. Het is alleen de vraag of een deel van die kinderen teleurgesteld moet worden omdat er in de regio niet voldoende gastgezinnen te vinden zijn.

Nijmegen e.o.