Volledig scherm
De viertonner in het museum van Srebrenica. © eigen foto

Wim Sanders uit Groesbeek brengt 4-tonner naar museum Srebrenica

GROESBEEK - Hij is weer thuis in Groesbeek. Was de afgelopen week in Srebrenica. Bracht samen met andere ex-Dutchbatters een witte UN 4-tonner (YAD 4442) naar de memorial-hal van het museum in Srebrenica. Een museum, gevestigd in het hoofdkwartier van Dutchbat toen, dat herinnert aan de val van de enclave.

Wim Sanders, toen 32, was daarbij. Hij diende in 1995 onder Karremans in Srebrenica. Maakte de val van de enclave mee; lag onder vuur van de Servische troepen.

,,Wij hadden 30 kogels per man. Het was een onmogelijke taak. De Serviërs hadden al maandenlang de enclave afgeknepen. Zij controleerden de enclave in feite. Er mochten alleen militairen uit: niet meer erin. Daardoor zaten we op een gegeven moment op de helft van de sterkte die we op papier hadden. Hooguit 180 man. We hadden geen brandstof meer voor de voertuigen; niks te eten”, aldus Sanders eerder in deze krant.

Huifvoertuig

Sanders keerde later terug naar Srebrenica. Hij was in het museum dat aan toen herinnert en kwam op het idee om een 4-tonner voor het museum te regelen. Zag dat er iets ontbrak. Een 4-tonner (huifvoertuig) waarmee de enclave destijds bevoorraad werd, zo goed en kwaad als dat ging.

Met deze overdracht willen de ex-Dutchbatters hun verbondenheid tonen met het museum en willen zij laten zien wat zij als bevoorradingspeloton in 1995 allemaal hebben gedaan met dit voertuig in en om de compound in Potočari. Het voertuig had een grote waarde voor Dutchbat omdat er, als er brandstof was, veel goederen en personen mee vervoerd konden worden. Tevens had juist dit ene voertuig een grote memorabele waarde omdat het als enige in de hal bleef staan waar ruim 5000 vluchtelingen hun toevlucht in zochten. Het voertuig diende als een witte baken in de hal vol met vluchtelingen.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De begraafplaats in Srebrenica met op de achtergrond het museum. © eigen foto

De 4-tonner is ter beschikking gesteld door defensie. De ex-Dutchbatters brachten hem. Dat ging niet zonder slag of stoot. ,,We hadden oponthoud aan de Servisch-Bosnische grens", zegt Sanders. ,,Daar vonden ze het allemaal niet zo nodig. Maar goed. Het is toch gelukt.” De vrachtwagen werd door de Dutchbatters opgeknapt: is samengesteld uit twee vrachtwagens die in Srebrenica hebben rond gereden.

Gewonden verzorgd

 Later ging het in Nederland vooral over het militaire aspect van de val van de enclave. Sanders: ,,Maar niet over onze humanitaire inzet. Er was paniek toen de Serviërs oprukten in de enclave, waar op een gegeven moment 40.000 vluchtelingen in een gebied van 20 bij 20 vierkante kilometer verbleven. We hadden geen idee wat er op ons afkwam. Wij waren met 180 man. Hebben tientallen gewonden verzorgd; hebben eten uitgedeeld en inderdaad uiteindelijk de enclave op moeten geven.”

Tijdens een drukbezocht bijeenkomst werd- de witte 4-tonner afgelopen week aan het museum overgedragen. Daar waren ook de vrouwen van Srebrenica bij. ,,Die namen de gelegenheid te baat aandacht te vragen voor het feit dat ze zich door de Nederlandse regering in de steek gelaten voelen", zegt Sanders.

Volledig scherm
Wim Sanders achter het spreekgestoelte tijdens de overdracht. © eigen foto

Nijmegen e.o.