Volledig scherm
Het Wylerbergmeer in Beek tijdens een vorige zomer. © DG

Wylerbergmeer in Beek gesloten tot begin september

BEEK - Het Wylerbergmeer in Beek is vanaf maandag tot begin september bijna geheel afgesloten voor recreanten. In de strijd tegen blauwalg wordt het meer in die periode uitgebaggerd. Dat heeft beheerder Leisurelands woensdagavond laten weten.

Het strand, de ligweides en de toegangswegen zijn dan uit veiligheidsoverwegingen voor het publiek verboden terrein. Alleen de doorgang naar het fietspad richting de Thornsche Molen over de parkeerplaats en het wandelpad aan de noordoostzijde van de plas zijn nog toegankelijk. 

Slib 

Blauwalg in het water van recreatiegebied Wylerbergmeer is een terugkerend probleem. Al jaren kan er in de zomermaanden nauwelijks gezwommen worden. Om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren, wordt de plas uitgebaggerd.

Vorige week begonnen de voorbereidende werkzaamheden. Het vrijkomende slib - 30.000 kubieke meter - zal volgens Leisurelands ‘nuttig worden toegepast om de bodemkwaliteit van een aangrenzende akker te verbeteren’.

Het slib zal via een leiding vanaf het Wylerbergmeer naar de desbetreffende akker worden gepompt. De locatie van de leiding is afgestemd met Vogelwerkgroep Nijmegen en Stichting Flora Fauna Werkgroep Gelderse Poort, om verstoring van de flora en fauna te voorkomen.

Ook een gedeelte van het strand meepakken

Leisurelands zal ook een gedeelte van het strand aanpakken, zo maakte de organisatie vanavond bekend. Er is nu sprake van zwart zand dat ontstaat doordat kwelwater omhoog komt en zich vermengt met het zand. Dit zand zal worden afgegraven, waarvoor nieuw zand zal worden teruggeplaatst.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.