Volledig scherm
PREMIUM
Bram Koese doet onderzoek naar bloedzuigers. © Jan Zandee

Zeldzame bloedzuigers maken Gelderse Poort blij

OOIJ - Trappel met lieslaarzen aan in een ondiepe poel in de Gelderse Poort, en voor je het weet zit het rubber vol met bloedzuigers. Geen gewone kleintjes, maar de zeldzame medicinale bloedzuiger, de grootste soort van Nederland die zo'n 15 centimeter lang is. Van de slechts twintig tot dertig plaatsen waar het waterbeestje voorkomt, geldt de Gelderse Poort als een van de populairste stekken. In een van de poeltjes werden in een uur tijd maar liefst 169 bloedzuigers gevonden.

Volledig scherm
Een aantal medicinale bloedzuigers. © Bram Koese / EIS

,,Spectaculair", zegt boswachter Twan Teunissen van Staatsbosbeheer, over het onderzoek dat onder leiding van Bram Koese van onderzoeksbureau EIS (onderdeel van Naturalis) is uitgevoerd. Hij is opgetogen over de vondst.

 ,,Het zegt veel over de natuurwaarde, de waterkwaliteit en ons ecosysteem. Het is een beschermde soort die valt onder de internationale Habitat-richtlijn. Zijn aanwezigheid geeft aan dat de Gelderse Poort niet voor niets een beschermde status heeft.”

De soort werd vroeger veelvuldig gebruikt voor aderlatingen maar komt in het wild nauwelijks meer voor. Zwemmers in de Bisonbaai hoeven zich geen zorgen te maken. ,,Die kans is klein. De bloedzuigers zijn gevonden in ondiepe plassen die soms zelfs helemaal droogvallen en waar recreanten niet komen", zegt Teunissen, die de vindplaats geheim houdt.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.