Volledig scherm
In de binnenstad van Kleef is een zware bom gevonden. Archieffoto Boaz Timmermans © Boaz Timmermans

Zware bom in binnenstad Kleef in kwartier tijd onschadelijk gemaakt, binnenstad weer toegankelijk

UPDATEKLEEF - De binnenstad van Kleef is woensdag ontruimd omdat er een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog is gevonden. De bom is rond 18.00 uur onschadelijk gemaakt. Dat duurde ongeveer een kwartier, meldt de Duitse krant NRZ. Trein- en busverkeer komt weer op gang.

Om 16.30 uur moesten bewoners en bezoekers de binnenstad verlaten hebben. Om 17.30 uur zou de ontsteking uit de bom worden gehaald. Daarna kan de blindganger worden afgevoerd. Gedurende die tijd was de binnenstad verboden gebied. 

De ontruiming werd bemoeilijkt door andere incidenten in de stad. De brandweer stond paraat, maar moest even voor zessen onder meer uitrukken naar een brand in de Emmericher Strasse. Ook op twee andere plekken in de stad was assistentie nodig voor kleinere incidenten.

De bom is eerder vandaag gevonden aan de Minoritenstrasse bij het slaan van heipalen voor nieuwbouw op de plek weer eerst de Scalabioscoop stond. De bom ligt in een schacht op een diepte van 4,80 meter.

Deskundigen van de Duitse EOD zullen met een ladder afdalen in de schacht om de bom onschadelijk te maken.

Toegangswegen afgesloten, hogeschool dicht

Naar schatting enkele duizenden mensen zijn nu de binnenstad aan het verlaten. Mensen die slecht ter been zijn of ziek worden door de ambulancedienst thuis opgehaald. De bewoners worden opgevangen in de brandweerkazerne aan de Brabantserstrasse 56.

In Kleef zijn momenteel ook veel Nederlanders aan het shoppen. Kleef ligt vlak over de grens bij Nijmegen. Brandweer en politie rijden momenteel door de binnenstad om het publiek te informeren. Om 16.30 uur zullen de toegangswegen - op 25 plekken -  naar de binnenstad afgesloten worden. 

De nabijgelegen hogeschool Rhein-Waal heeft de studenten en docenten om 15.00 uur naar huis gestuurd. Ze mogen vandaag niet meer terug komen.

Vermoedelijk zal ook het treinverkeer op het station van Kleef stilgelegd worden. Automobilisten wordt gevraagd met een grote boog om Kleef heen te rijden. Als de bom onschadelijk is gemaakt zal de sirene in Kleef een minuut loeien. Inmiddels staan er files op de toegangswegen naar Kleef. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.