Volledig scherm
Werk aan een groepswoning op het terrein van de Leo Stichting, voor de aankomst van jonge asielzoekers in november 2015. © Peter Zandee

17-jarige bedreigt mede-bewoner azc Borculo met mes

BORCULO - Een 17-jarige bewoner van het asielzoekerscentrum (azc) op het terrein van de voormalige Leo Stichting in Borculo is maandagavond gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht dat hij een mede-bewoner met een mes heeft bedreigd.

Dat zou zijn gebeurd tijdens of na een grote vechtpartij tussen zo'n dertig bewoners van het azc aan de Alexandrinalaan, die rond 21.30 ontstond. Daarbij hadden verschillende amokmakers messen en stokken gebruikt, aldus de politie.

Rustig
Agenten uit Lochem en Winterswijk gingen naar Borculo en namen een politiehond mee. Die inzet was al niet meer nodig, want bij aankomst van de agenten was het volgens de politie alweer relatief rustig.

Agenten hebben na het verhoren van getuigen één azc-bewoner gearresteerd en in de cel gezet in het arrestantentencomplex in Doetinchem. Er raakte niemand gewond.

Tweede vechtpartij
Amper twee uur later brak er opnieuw een vechtpartij uit in het azc. Agenten wisten de groep af te koelen en rustig te krijgen, er is niemand gearresteerd. Onduidelijk is waar de jongeren ruzie over hebben gehad. De aanleiding voor beide vechtpartijen wordt onderzocht.

Alleenstaande minderjarigen
In Borculo worden sinds november vorig jaar 130 asielzoekers opgevangen. Het gaat om alleenstaande minderjarigen, verdeeld in twee groepen. De jongens en meisjes wonen gescheiden van elkaar in verschillende gebouwen. In Borculo krijgen zij ook begeleiding en onderwijs, meldt het COA.

Achterhoek