Volledig scherm
De skyline van Neede. © Carlo ter Ellen

19-jarige vervolgd voor seksueel misbruik zeven minderjarige meisjes in Achterhoek

NEEDE/ ZUTPHEN - Robin G. uit Noordijk blijft tot de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak achter slot en grendel. Hij wordt verdacht van het seksueel misbruiken van zeven minderjarige meisjes uit de omgeving van Neede. 

Meer dan zes maanden zit Robin G. (19) inmiddels vast. Dolgraag zou hij naar huis gaan. Om er voor zijn zieke moeder te zijn, om haar te helpen op de manege, om de kerst met haar te spenderen. Daarvoor is hij bereid zich aan bepaalde voorwaarden te houden, bezwoer hij dinsdagmiddag in de Zutphense rechtbank. Oftewel: geen drugs en alcohol gebruiken, een enkelband dragen, geen contact hebben met mensen die aangifte tegen hem hebben gedaan en niet in het naastgelegen dorp Neede komen. 

Maar de voorzitter van de rechtbank had slecht nieuws voor Robin G. en zijn moeder, die de behandeling van het vierde schorsingsverzoek in de rechtbank aanhoorde. Tot de zaak inhoudelijk wordt behandeld, eind februari, blijft hij achter slot en grendel. Dat heeft te maken met de ernst van de verdenkingen waarvoor Robin G. vastzit. 

Voldoende bewijs

Quote

We hebben getuigen, die uit de mond van Robin hebben gehoord: ‘Je moet de zwakste pakken’

Officier van justitie

De jonge Noordijker wordt verdacht van het seksueel misbruiken van zeven minderjarige meisjes. Twee toen hij zelf nog minderjarig was, vijf toen hij een volwassen leeftijd had bereikt. Zes meiden hebben aangifte tegen hem gedaan, de zevende niet. Het Openbaar Ministerie denkt desondanks voldoende bewijs te hebben om te kunnen aantonen dat hij ook van haar misbruik heeft gemaakt. De tenlastelegging varieert van ontucht tot, in een geval, verkrachting.

De zaak kwam halverwege dit jaar aan het rollen met de aangifte van een 14-jarig meisje uit Neede. Daarop volgden meer aangiftes. Vier meiden - tussen de 14 en 16 jaar oud - deden hun verhaal in deze krant. Ze omschreven Robin G. - afzonderlijk van elkaar - als een knappe jongen, die intimiderend overkomt, maar zich ook begripvol voor kan doen en op die manier misbruik van hen maakte. In sommige gevallen nadat ze drank en drugs hadden gebruikt. „Het had een structureel karakter”, zei de officier van justitie daarover. „We hebben getuigen, die uit de mond van Robin hebben gehoord: ‘Je moet de zwakste pakken’.” 

Ontkenning

Robin G. van wie is aangetoond dat hij niet functioneert naar zijn leeftijd, ontkent de aantijgingen. Volgens zijn advocaat waren hij en de meisjes onderdeel van een groep waarin drank en drugs werd gebruikt en waarin mensen seks met elkaar hadden. „Daar deden ze allemaal aan mee, zo gingen ze met elkaar om. Dat is de context waarin dit is gebeurd.” Hij maakte er geen sport van, zo gaf de advocaat aan. „Het is een oprechte jongen, niet iemand die erop uit was meisjes te verkrachten.”

Het proces gaat in januari verder met het verhoren van getuigen. Op 25 februari wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Dan wordt duidelijk wat de strafeis is van het Openbaar Ministerie. 

’Onze dochter durft niet meer alleen over straat’

Het gezin van het meisje, door wiens aangifte de zaak tegen Robin G. aan het rollen kwam, ondervindt dagelijks hinder van de aangifte. Dat liet de moeder voorafgaand aan de regiezitting weten.

Zowel de dochter als zij is in de voorbije maanden bedreigd en geïntimideerd door bekenden van de verdachte. „Mijn dochter gaat al ergens anders naar school”, zei ze. „Ze wil niet meer alleen over straat, durft niet meer alleen naar de winkel.” Hoewel ze dankbaar zijn voor de steunbetuigingen, heeft het gezin het gehad met Neede. Hun huis staat inmiddels te koop. Ze hebben weleens gedacht ‘hadden we maar niets gezegd’, geeft de moeder toe. Maar net zo snel als die gedachte kwam, was-ie ook weer weg.

Tijdens de vorige zitting beweerde het OM al dat meisjes en hun families door vrienden van verdachte Robin G. onder druk zijn gezet om hun verhalen in te trekken.

Achterhoek