Volledig scherm
Ruurloër Jan Zappeij is tegen de maasale bomenkap langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo, maar zijn protest vindt geen gehoor. © Kevin Hagens

343 gezonde eiken tussen Ruurlo en Groenlo worden ‘gewoon’ gekapt

RUURLO/ GROENLO - 343 gezonde eiken langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo worden ‘gewoon’ gekapt. Berkelland gaat niet dwarsliggen om de massakap door de provincie Gelderland te voorkomen. Een motie hiervoor van PvdA en GroenLinks kreeg slechts steun van D66 in de Berkellandse gemeenteraad.

Het onderwerp van de dreigende kap langs de N319 houdt Berkelland flink bezig. Zo volgde er een protest onder leiding van Jan Zappeij uit Ruurlo en zijn plaatsgenote Petra Sips wilde via de Bomenverordening 2019 (een hamerstuk op de agenda) inspreken in de raad, om een lans te breken voor de bomen langs de weg. Ze mocht haar inspreektekst niet volledig voorlezen, omdat het onderwerp niet op de raadsagenda stond.

De partijen VVD, CDA, GB en OBL steunden de motie niet. ,,Het is beleid van de provincie”, zei VVD-raadslid Hans Boxem. ,,Die maakt de afweging tussen verkeersveiligheid en ecologie en landschap. Waarom willen we daar als tweede overheid nog eens overheen? We moeten naar onze eigen fracties in Arnhem!”

‘Er zijn er maar 4 ziek’

Volledig scherm
Zaagwerk in de eiken langs de Ruurloseweg net buiten Borculo. Vergelijkbare eiken verderop langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo dreigen massaal te worden gekapt. © Peter Zandee

,,Als ze weg zijn, heb ik meer last van de zon en krijg de neiging harder te gaan rijden”, aldus GroenLinks-politica  Andra Weg. Ze haalde de constatering aan dat van de 343 bomen er maar 4 ziek zijn, in repliek op Frank Jonk (CDA) en Bennie Morsink (OBL), die de circa 175 jaar oude bomen ‘op’ noemden. 

Wethouder Anjo Bosman: ,,Van de 1.019 bomen langs de hoofdrijbaan gaan er 343 weg. De rest blijft. En de 1.047 bomen langs de parallelweg blijven allemaal. We leggen herplant op. In die zin blijft het een weg met bomen.”

Weg wilde eventueel een GroenLinks-variant op de motie inbrengen, waarin om een moratorium op kap langs provinciale wegen werd gevraagd. Daarvoor bleek geen draagvlak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek