Volledig scherm
De pijplijn voor stroom naar de melkpoederfabriek Borculo wordt opengezet. © PR

Achterhoekse poep gebruikt voor melkpoeder in Borculo

BELTRUM/ BORCULO - FrieslandCampina gebruikt sinds kort biogas uit Beltrum op de productielocatie voor melkpoeder en ingrediënten voor kindervoeding in Borculo. Met het biogas wordt stoom opgewekt waarmee de producten worden gemaakt.

FrieslandCampina is daarvoor een samenwerking aangegaan met Groot Zevert Vergisting (GZV) uit Beltrum. Het zuivelbedrijf neemt jaarlijks circa 8 miljoen kubieke meter biogas van GZV af. Daarmee realiseert het zuivelconcern een CO2-reductie van ongeveer 8.000 ton per jaar.

'Volgende stap'

,,Onze productielocatie in Borculo was al de eerste die in 2015 overschakelde op duurzame pyrolyse olie met een zeer geringe directe CO2-uitstoot. Nu zetten we een volgende stap door als eerste te investeren in stoomopwekking met biogas geproduceerd uit o.a. mest van onze leden–melkveehouders. Het biogas voeren we aan middels een 1-op-1 transportleiding vanaf GZV in Beltrum naar de productielocatie in Borculo", aldus FrieslandCampina-topman Roelof Joosten.

Groot Zevert Vergisting heeft sinds 2004 een biovergister waarmee groene stroom uit regionale mest wordt geproduceerd. Eigenaar Joris Groot Zevert: ,,Mede door de financiering vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland konden we onze biovergister verbouwen en uitbreiden, waardoor deze unieke samenwerking met FrieslandCampina mogelijk geworden is."

Groene energie

De mest is onder meer afkomstig van ledenmelkveehouders van FrieslandCampina uit de regio. De bij GZV verwerkte mest draagt er aan bij dat veehouders aan hun fosfaatverplichtingen/verwerkingsplicht kunnen voldoen. Joulz (voorheen Stedin Infradiensten) is verantwoordelijk voor het transport van het biogas van GZV naar FrieslandCampina. Joulz heeft geïnvesteerd in de pijpleiding en verzorgt de exploitatie ervan.

De productie van biogas door biovergisting is naast wind en zonne-energie een manier om duurzame, groene energie te produceren. De productie van duurzame energie levert een bijdrage aan de reductie van broeikasgassen.

Zo werkt de mestvergister in Beltrum.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’
    PREMIUM

    Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’

    DOETINCHEM/WINTERSWIJK - De werknemers van vijf Intertoys-winkels in de Achterhoek en een in Zevenaar verkeren in grote onzekerheid. De winkelketen heeft uitstel van betaling aangevraagd en verwacht wordt dat zeker honderd van de vierhonderd vestigingen in Nederland gaan sluiten. Mocht dat in Doetinchem, Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten of Zevenaar gebeuren, dan valt er een gat in de regionale speelgoedbranche.

Achterhoek