Actie voor burgerinitiatief voor behoud bomen N319

videoRUURLO/BELTRUM - Onder aanvoering van Bomenstichting Achterhoek, Stichting Natuurlijk Achterhoek en Stichting Mooi Groenlo is tweede paasdag actie gevoerd voor behoud van de 343 met kap bedreigde eiken langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo. 

De provincie Gelderland wil de bomen kappen omwille van verkeersveiligheid, maar gaat daarmee verder dan de minister van Infrastructuur en Waterstaat wil. Bovendien rekent de provincie oostelijk van Ruurlo met een vrij te houden zone van 4,5 meter langs de rijbaan, maar plantte dit voorjaar westelijk van Ruurlo nog een rij nieuwe beuken in op 2,5 meter van dezelfde N319.

De actievoerders vragen om steun voor een burgerinitiatief om de kwestie van de bomen in Provinciale Staten onderwerp van gesprek te maken. Als dat voor 1 mei door minimaal 750 inwoners van Gelderland wordt gesteund, komt het bij de provincie op de agenda.

De actie kreeg support van de politieke partijen GroenLinks, PvdA en OOG (Onafhankelijken Oost Gelre). De VVD Berkelland wil zich via de provinciale statenfractie van de VVD hard maken voor de bomen.

Volledig scherm
Jaap Canngieter en Petra Sips knopen een koord om een van de dikke eiken die met kap wordt bedreigd langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo. © Peter Zandee
Volledig scherm
Actievoerders met spandoek bij start actie voor steun voor burgerinitiatief om de bomen langs de N319 te sparen. © Peter Zandee
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek