Volledig scherm
PREMIUM
Een van de vegetarische pannenkoeken. © Jan Ruland van den Brink

Avocado, ei en kaas als vulling: gezonde pannenkoek ‘om mee te nemen’ is in opkomst

RUURLO - Een opgerolde meeneempannenkoek gevuld met kaas, spinazie en gekookte ei. Of eentje met 15 soorten groenten? Veganistisch kan ook; dan wordt de pannenkoek gebakken met sojamelk en gist en is de vulling fruit of groente.

De pannenkoekenzaken met roodwit geblokte kleedjes en servetten en rieten lampekappen bestaan nog wel. En ook daar is nog steeds een doelgroep voor. Maar ondertussen transformeert de vaste waarde in horecaland ook naar een trendy formule. De takeaway pancake is opkomend in de steden en heel veel groenten op de pannenkoek maakt het tot een gezonde hap. 

Geitenkaas en avocado

,,In de grote steden zijn ketens die pancakes verkopen om mee te nemen. Opgerold met traditionele vullingen als spek en kaas en appel, maar ook met groentenvulling of geitenkaas- en avocadotoppings. Een pannenkoek is natuurlijk al vegetarisch, dus het is vrij makkelijk om ook aan die vraag te voldoen”, zegt Nelleke van Weering  van Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants (VEP).  

En de veganvariant?  ,,Dat kan zeker ook. Dan vervang je het ei door gist en de melk door sojamelk.” En zo transformeert ook een oud-Hollandse lekkernij tot eigentijdse snack. 

Bewust regionaal inkopen, het hippe verhaal wat ieder restaurant wil kunnen vertellen aan tafel, doet ook zijn intrede bij de pannenkoekenbakkers. Lokaal eieren en melk inkopen gebeurt bijna bij alle zaken, maar d'r zijn ook pannenkoekenhuizen die een stap verder gaan en eigen appels verbouwen of zelfs eigen graanakkers inzaaien. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek