Volledig scherm
De gedumpte buldogs. © Dierenbescherming

Baasje gedumpte buldogs 'kon niet langer voor ze zorgen'

BERKELLAND - De eigenaar van twee buldogs die begin deze maand op straat zwierven in de gemeente Berkelland, heeft zijn honden gedumpt omdat hij 'niet meer voor ze kon zorgen'.

Dat heeft het baasje van de dieren gezegd tegen een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Die had hem na onder meer een Facebook-oproep en onderzoek van de politie opgespoord, meldt de Dierenbescherming dinsdag.

Dierenarts
De honden werden destijds gevonden door voorbijgangers, die de Dierenambulance inschakelden. Ze hadden toen een paar dagen op straat gezworven.

De Franse buldogs van zo'n 10 jaar oud waren verwaarloosd, vermagerd en hadden gigantische tumoren. „De grootte van die tumoren is het gevolg van het ontbreken van medische zorg de afgelopen twee jaar”, weet een woordvoerder van de Dierenbescherming.

De honden zijn naar een dierenarts gebracht voor noodzakelijke medische behandeling.

'Geen geld'
De eigenaar, wiens exacte woonplaats in verband met privacy niet bekendgemaakt wordt, verklaarde in het gesprek met de LID-inspecteur dat hij de honden 'uit de auto had gezet omdat hij geen geld had voor de dierenarts'. Ook zei hij dat zijn buldogs al twee jaar niet bij de dierenarts waren geweest, aldus de Dierenbescherming.

Opvang
De honden zijn naar een opvang gebracht om aan te sterken. De rekening voor zowel de medische behandeling als het opvangadres gaat naar de eigenaar.

Nadat de dieren zijn hersteld gaan ze naar verwachting naar het dierenasiel en wordt een nieuw baasje voor ze gezocht. De woordvoerder: „Waarschijnlijk gaan ze niet terug naar hun eerdere baas, omdat die niet in staat is de honden te verzorgen.”

Achterhoek