Volledig scherm
De Badende bij de Washuisbrug in Borculo © 3e Berkellandcompagnie

Badende dames van de Berkel voor de winter van hun sokkels

ZUTPHEN - De badende dames langs de Berkel in Zutphen, Almen en Lochem zijn alweer verdwenen. De kunstwerken Die Badende van Winfried Nimphius werden enkele weken geleden onthuld op initiatief van de derde Berkelcompagnie. Er ontstond vervolgens enige beroering omdat de omgevingsvergunningen voor de plaatsing van de kunstwerken niet op tijd verleend waren.

Bovendien verschilden in Zutphen de meningen over de vraag of de plaats van het kunstwerk in de buurt van de oude Berkelpoort wel geschikt zou zijn. De kunstwerken kunnen niet goed tegen winters weer en zijn daarom enkele weken na de onthullingen weer van hun plek af.

Vorst
De badende dames worden beheerd door de verschillende groepen Berkelschippers. De fluisterbootschippers in Zutphen haalden de badende dame in die plaats op verzoek van de derde Berkelcompagnie afgelopen dinsdag van haar sokkel. „Ze kan niet goed tegen vorst en daarom staat ze voorlopig in onze werkplaats”, laat Jan Nieuwburg van de schippers weten. „Dat heeft dus verder niets te maken met vergunningen of iets dergelijks.”

Achterhoek