3D-impressie van de woningen die worden gebouwd op de plek van de Jenaplanschool in Beltrum.
Volledig scherm
3D-impressie van de woningen die worden gebouwd op de plek van de Jenaplanschool in Beltrum. © Bouwbedrijf Penterman

Beltrum breidt op bijzondere manier uit: bewoners hebben vinger in de pap

BELTRUM - Beltrum krijgt er flink wat woningen bij. Hoe die huizen eruit komen te zien? De toekomstige bewoners mogen het zelf zeggen, dankzij het concept van Collectie Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). 

Twee van de vijf CPO projecten zijn inmiddels uitgevoerd met 14 woningen voor koopstarters. Het derde gaat binnenkort van start en komt op de plek waar nu nog  de voormalige Jenaplanschool aan de Haarstraat staat. Die gaat in de loop van deze maand tegen de vlakte. 

Daarna begint de bouw van acht levensloopbestendige woningen. De oudere bewoners kunnen naar verwachting dit najaar hun nieuwe onderkomen betrekken. 

De seniorenwoningen hebben alle benodigde ruimte op de begane grond, maar indien gewenst is het mogelijk om boven een of twee slaapkamers te maken.

Vinger in de pap

In het CPO-project hebben de toekomstige bewoners zelf een behoorlijke vinger in de pap bij het aanbesteden en bouwen van de woningen. Hiervoor bleek in Beltrum flinke belangstelling te bestaan. Eigenlijk te veel, maar inmiddels zijn er ook mensen afgehaakt, onder meer in verband met hun hoge leeftijd. 

Lange adem

Stefanie Vrieze van het Eibergse adviesbureau Project&Proces begeleidt de CPO-projecten in Beltrum. „Je moet een lange adem hebben. Mensen denken vaak dat het langer duurt dan normaal, maar dat is niet zo. Het lijkt zo, omdat je doorgaans niet betrokken bent bij het voortraject, de vergunningen, het ontwerpen, de aanbesteding enzovoorts. Dat gebeurt dan allemaal door de projectontwikkelaar. Voor de koper begint het dan pas bij een woning uitkiezen in de catalogus. Maar bij CPO ben je als koper van het begin tot het eind betrokken.”

Veel invloed

Voor de meeste mensen is dat juist aantrekkelijk, omdat zij veel invloed kunnen hebben op de uiteindelijke uitvoering van hun stulpje. In Beltrum variëren  de deelnemers voor het Jenaplanproject in leeftijd van 65 tot 85 jaar. Zij hebben inmiddels zo vaak met elkaar om tafel gezeten dat er volgens Vrieze een hechte groep is ontstaan. „Vanaf het begin ontstaat al een buurt. Mensen kijken naar elkaar om.”

Quote

Mensen denken vaak dat het langer duurt dan normaal, maar dat is niet zo

Stefanie Vrieze, Project&Proces

Comfort en gemak

De eigenaren van de nieuwe woningen komen allemaal uit Beltrum, deels uit de kern, deels uit het buitengebied. „De meesten gaan voor comfort en gemak. Een kleinere tuin speelt vaak een rol”, aldus Vrieze. Ze kozen er zelf voor om met bouwbedrijf Penterman uit Eibergen in zee te gaan. De woningen worden op duurzame wijze gebouwd met een warmtepomp en zonnepanelen.

ABCTA-terrein

Vrieze is ook betrokken bij het vierde en vijfde project in Beltrum, CPO-woningen op het voormalige ABCTA-terrein aan de zuidkant van het dorp. Deze plannen verkeren nog in een pril stadium. Naar verwachting begint hiervoor in april de procedure. 

Deze week wordt de verkaveling besproken, daarna volgen gesprekken met kandidaat-bewoners. Het komt in totaal uit op ongeveer 20 woningen, waaronder rijwoningen, twee-onder-een-kaphuizen, vrijstaand en mogelijk ook enkele levensloopbestendige huizen. 

Ondertussen is Vrieze ook bezig met het opstarten van een CPO-project in Geesteren. Hier zou het moeten gaan om zo’n 20 tot 25 woningen op de locatie van de voormalige timmerfabriek. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek