Volledig scherm
Jaap Cannegieter en Petra Sips hangen een koord om een van de bedreigde eiken langs de N319. © Peter Zandee

Berkelland is zelf de baas over de 343 bomen die de provincie wil kappen

RUURLO/GROENLO - Het kappen van de 343 bomen langs de N319 tussen Groenlo en Ruurlo is een zaak van de gemeente Berkelland zelf, en niet van de provincie. Dat bevestigt het Berkellandse college van B en W op schriftelijke vragen van D66.

De provincie Gelderland heeft een kapvergunning aangevraagd om 343 bomen om te mogen hakken langs de provinciale weg tussen Ruurlo en Groenlo, maar de gemeente moet deze vergunning verlenen. Berkelland is namelijk zelf de baas over de honderden eiken langs deze weg. ‘Het college kan tot een andere afweging komen dan de provincie Gelderland in haar beleid, nu zij het bevoegd gezag is op de kapaanvraag’, schrijven B en W.

Dat betekent dat de gemeente de kapvergunning ook (deels) kan afwijzen, waardoor de bomen of een groot aantal daarvan, kunnen blijven staan.

Landelijk nieuws

Volledig scherm
Ruurloër Jan Zappeij is één van de aanjagers van het protest tegen de massale bomenkap langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo. © Kevin Hagens

De kap van de bomen is omstreden. Bijna 1.800 Achterhoekers hebben de petitie getekend van het burgerinitiatief ‘Stop bomenkap N-wegen Gelderland’. Het onderwerp werd zelfs landelijk nieuws, met publicaties in landelijke kranten en op de tv-journaals. Naar aanleiding van deze maatschappelijke onrust gaat Gelderland de bevolking ruimer informeren over de reden voor de kap; de bomen moeten weg vanwege verkeersveiligheid.

De provincie heeft daarnaast meer tijd gekregen om beter te onderbouwen waarom de bomen weg moeten. Daar had Berkelland om gevraagd. De gemeente neemt waarschijnlijk deze zomer een besluit over het wel of niet toekennen van de kapvergunning.

Eerst buigen Provinciale Staten van Gelderland zich op 3 juli over de bomen, na mogelijk een kort inspectiebezoek aan de N319 bij Ruurlo.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek