Volledig scherm
Euro's. © ANP XTRA

Berkelland sluit jaarrekening met tekort van 1,67 miljoen

BORCULO - Berkelland sluit het boekjaar 2018 af met 1,67 miljoen in de min. Dat komt vooral door het voortijdig aflossen van een lening bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Die aflossing kostte Berkelland 4,7 miljoen aan boeterente. 

Wethouder financiën Gerjan Teselink is dan ook niet in zak en as over de jaarrekening die met een ‘gat’ sluit. “Voor de financiële situatie van de gemeente was het verstandiger die lening af te lossen om dat geld te kunnen gebruiken om een begrotingstekort te dekken. Structureel komen we er 750.000 euro ruimer door te zitten.”

Accountantsverklaring

De accountant die de gemeentelijke jaarstukken heeft beoordeeld, vindt de boekhouding betrouwbaar genoeg. Maar hij zet wel kanttekeningen bij de rechtmatigheid van het geheel. Berkelland heeft bij aanbestedingen namelijk steken laten vallen. Omdat het om minder dan 3 procent van de totale lasten gaat, hoeft het huiswerk niet over. Maar de fouten zijn groter dan 1 procent van het gemeentelijke huishoudboekje, en dat levert een accountantsverklaring ‘met beperking’ op.

Wat fout ging? Berkelland heeft een aantal contracten verlengd in plaats van een nieuw contract te sluiten. Kleine of bestaande opdrachten zijn later uitgebreid. Die uitbreidingen hadden volgens de regels aanbesteed moeten worden.

Ook valt de accountant over het ‘samenstellen’ van kleinere opdrachten. Veel kleine opdrachten maken een grote, is de opvatting. Berkelland heeft afzonderlijke opdrachten correct aanbesteed, maar bij elkaar opgeteld komen ze boven de grens van de aanbestedingsregels uit. Dat werd afgelopen jaar onder andere duidelijk toen het over het bestellen van nieuwe PMD-afvalcontainers en GFT-bakken voor huishoudens in het buitengebied ging. ‘Enkele inkopen zijn ten onrechte niet aanbesteed', concludeert de gemeente zelf in een persbericht. 

De gemeente gaat intern de werkwijze aanpassen. Ook komt er een contractenregister en een aanbestedingskalender om het aanbesteden van werk en aanschaffingen beter te regelen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek