Volledig scherm
© ThinkStock

Berkelland steekt miljoen in het opruimen van asbestdaken

BORCULO - De gemeente Berkelland komt eigenaren van asbestdaken tegemoet om de daken voor 2024 te vervangen. In een fonds wordt 1 miljoen euro beschikbaar gesteld om leningen van maximaal 40.000 euro uit te verstrekken.

Wethouder Patricia Hoytink stelt dat Berkelland na Lelystad de tweede gemeente in Nederland is die met een fonds komt voor zogenoemde asbestleningen.

Verbod

Per 2024 geldt een landelijk verbod op asbestdaken. Via luchtfoto's is in kaart gebracht hoeveel van zulke daken de gemeente telt: rond de 5.000. In het huidige tempo van vervangen van asbest zijn pas in 2044 alle daken gesaneerd in Berkelland. Zolang wil Berkelland niet wachten. Het vrijkomen van asbestvezels na verwering van een asbestdak kan gevaren opleveren voor de volksgezondheid.

,,Het college heeft daarom besloten een versnellingsaanpak uit te voeren, die kan bijdragen aan het behalen van 2024 als eerste asbestdakloos jaar in de gemeente Berkelland", zegt verantwoordelijk wethouder Hoytink.

Rendement

Het maatschappelijk rendement van deze lening is groot. Mensen betalen de lening weer terug, zodat de basis van het financiële bezit niet aangetast wordt. In juni wordt het plan aan de gemeenteraad voorgelegd; half augustus kan de regeling ingaan.

Aanvragen voor deze lening zijn alleen mogelijk voor particulieren in Berkelland. Leningen zijn tot maximaal 40.000 euro beschikbaar voor vervanging van een asbestdak en/of voor de sloop van een heel gebouw. De leningen lopen maximaal 10 of 15 jaar, afhankelijk van het leenbedrag. De leningen lopen via de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek