Volledig scherm
© Thinkstock

Berkelland zet rem op realisatie zonneparken

EIBERGEN/ BORCULO - De gemeente Berkelland zet de rem op de verdere realisatie van zonneparken. Het oppervlak aan zonneparken op landbouwgrond wordt voorlopig op maximaal 140 hectare vastgesteld.

Dat heeft onder meer te maken met de beperkingen van de energie-infrastructuur van Liander. De Berkellandse gemeenteraad krijgt voor de vergadering van 17 maart een voorstel voorgelegd om met 140 hectare een voorlopige limiet vast te stellen voor grootschalige zonneparken op landbouwgrond.

Onderstations zitten vol

Dat heeft onder meer te maken met het ‘vol’ zitten van de onderstations in Borculo en Eibergen. Nieuwe grotere initiatieven om stroom op te wekken kunnen niet aangesloten worden op het netwerk. Dat heeft gevolgen voor grotere dakoppervlakken, zonneparken en windenergieprojecten. Particuliere opwekinitiatieven - zon op eigen woningdak - kunnen wel blijven doorgaan.

Energieneutraal

Alle Achterhoekse gemeenten hebben afgesproken in 2030 energieneutraal te zijn. In aanloop daar naartoe heeft Berkelland eerder gesteld in 2022 van de lokale energiebehoefte lokaal 40 procent duurzaam op te wekken. Het is de vraag of dat nu lukt.

Achterhoek