Volledig scherm
© Peter Hilz

Bezwaren tegen gsm-mast Geesteren afgewezen

BORCULO - KPN mag een antennemast bouwen aan de Oude Diepenheimseweg in Geesteren. De bezwaren tegen een antennemast en het kappen van tien bomen zijn door het college van Berkelland van tafel geveegd. De indieners wonen volgens B en W te ver van de locatie af.

De Cycloongroep van Scouting Borculo krijgt er op het terrein De Sprakelberg, aan de Oude Diepenheimseweg 18 A in Geesteren, een hoge buur bij: op een steenworp afstand van de klimtoren mag KPN een antennemast bouwen voor mobiele communicatie.

De gemeente Berkelland verleende op 7 februari een omgevingsvergunning aan KPN voor het bouwen van de antennemast, het plaatsen van een erfafscheiding en het kappen van tien bomen: drie grove dennen, vier zomereiken, één Amerikaanse eik, een Amerikaanse beuk en een berk. Dit zonder herplantplicht. De mast is nodig vanwege slecht bereik van mobiele telefoons in de omgeving van Geesteren.

Aantasting van het uitzicht

Bewoners van d'n Goarden en de Needse Tolweg tekenden bezwaar aan. Ze vrezen onder meer aantasting van hun uitzicht en gezondheidsschade door straling van de antennes.

De onafhankelijke bezwarencommissie boog zich over de kwestie en adviseert het college om de bezwaren niet-ontvankelijk te verklaren. Zo is de afstand van de woningen tot de mast te groot (430 tot 470 meter), zou er sprake zijn van zeer geringe straling en is de planologische uitstraling beperkt, concludeert de commissie.

KPN had eerder een voorkeur voor de locatie bij de tennisclub De Koem, aan de Blauwe Torenweg. Dat leidde tot reuring en de tennisvereniging besloot toch niet mee te werken. Daardoor is het deze plek aan de Oude Diepenheimseweg geworden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek