Volledig scherm
Xtc-pillen. © ANP

Dertien verdachten voor rechter na vondst xtc-lab Borculo

BORCULO - Dertien verdachten staan vanaf komende maandag voor de rechter in Zutphen voor hun rol in een drugsnetwerk, dat zich voornamelijk bezig hield met de productie van xtc. De zaak kwam eind 2013 aan het rollen, toen er in een schuur aan de Beijershorstdijk in Borculo een drugslaboratorium met ruim 6.000 liter aan chemicaliën werd ontdekt.

De vondst werd gedaan door Belgische agenten, die een vrachtwagen met chemicaliën volgden. Het voertuig leverde aan het lab in Borculo. Het bleek te gaan om MDMA, de grondstof voor xtc.

Drugslab
Na de ontmanteling van het lab in Borculo werd er ook een drugslab gevonden in Nederhorst den Berg en een laboratorium in aanbouw in Dedgum. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er daarnaast ook op locaties in Middelie, Kockengen en Kortenhoef ook xtc geproduceerd.

Invallen
In het onderzoek met de naam Zilver zijn tientallen kilo's MDMA gevonden, goed voor de productie van honderdduizenden xtc-pillen, meldt het OM. Medio 2014 werden invallen gedaan op veertien plekken in onder meer Gelderland, waarbij zes verdachten werden gearresteerd. Later kwamen daar nog eens zeven verdachten bij.

Tien zittingsdagen
Zij staan vanaf maandag 5 september voor de meervoudige kamer in de rechtbank in Zutphen, die tien zittingsdagen heeft uitgetrokken voor deze mega-zaak. Een man van 42 uit Zwaag is hoofdverdachte en moet zich als eerste melden. Hij zit al vast voor eerdere, eveneens drugsgerelateerde zaken. Die dag staat ook een 47-jarige verdachte uit Hilversum terecht.

Kopstukken
De anderen staan op 9, 12 en 13 september voor de rechter. Het gaat om twee inwoners van Putten van 32 en 55 jaar, een 38-jarige Amsterdammer en een 50-jarige plaatsgenote. Deze zes zijn volgens het OM de kopstukken van de criminele organisatie.

Meervoudige kamer
Nog eens zes verdachten staan dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 september voor de meervoudige kamer. De verdachten komen uit Weesp (62), Amsterdam (50), Almere (38), Putten (28), Dedgum (77) en het Italiaanse Bologna (51). De dertiende en laatste verdachte komt uit Goes en moet zich voor de economische politierechter verantwoorden. De 35-jarige was vrachtwagenchauffeur en had geen certificaat voor chemicaliëntransport.

Uitspraak
De rechtbank doet op dinsdag 8 november uitspraak in alle zaken.

Achterhoek