Volledig scherm
Foto uit 2014 van de bouw van de huidige melkpoederfabriek van FrieslandCampina in Borculo. Het zuivelconcern wil op hetzelfde terrein een tweede productietoren bouwen. © Peter Zandee

FrieslandCampina plant tweede productietoren in Borculo

BORCULO - Zuivelconcern FrieslandCampina wil een tweede toren bouwen bij de melkpoederfabriek bij de entree van Borculo.  Daarin wordt in de toekomst het verpakkingsproces van babyvoeding ondergebracht.

Omwonenden uit de wijk Hambroek zijn eind vorige week op een besloten bijeenkomst  bijgepraat over de bestemmingsplanwijzigingen die ervoor nodig zijn. De komst van een tweede fabricagetoren wordt in de aanpalende woonwijk niet enthousiast ontvangen.

'Mountain' - de werktitel bij de bouw van de eerste toren - zorgde voor een drastische wijziging in de skyline van Borculo en is op 5 kilometer afstand te zien. De huidige toren is 47 meter hoog; de nieuwe slechts iets lager.

Overlast

Woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina over de plannen: ,,De toren waarover we omwonenden hebben geinformeerd, is bedoeld voor verticaal verpakkingsproces met behulp van zwaartekracht. Er komt geen stoom of warmte aan te pas, dus qua overlast zal het meevallen.’’

De toren is in de plannen zo gesitueerd in de 'punt' van het terrein tussen de huidige melkpoederfabriek en de rotonde in de N315, dat volgens Ter Avest optisch nauwelijks sprake zal zijn van de beleving van een tweede toren. 

China

FrieslandCampina produceert nu ingredienten voor kindervoeding in onder meer Bedum en Borculo.  Veel van die producten worden op de markt gebracht in China. Chinese regels bepalen dat slechts een beperkt aantal merken op een locatie mag worden gemaakt.

Volledig scherm
Bouw van de inmiddels in gebruik zijnde melkpoederfabriek, zoals enkele jaren geleden te zien vanuit de aanpalende woonwijk Hambroek. © Peter Zandee
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek