Volledig scherm
PREMIUM
De oud-aardrijkskundeleraar speurt nog dagelijks naar informatie over het weer. © Dolf Ruesink

Gegrepen door de tornado van Borculo en het weer door de eeuwen heen

BORCULO - Jan Buisman (94) groeide op in Borculo, het Achterhoekse stadje dat in zijn geboortejaar 1925 werd getroffen door een verwoestende tornado. Logisch dat hij weerhistoricus werd. Buisman legt duizend jaar weergeschiedenis vast in een tiendelige serie. Nog drie delen te gaan.

Een recente opname in het zieken- en verpleeghuis na een valpartij, ongemak aan de heup en een afnemend gehoor (,,ik ben zo doof als een kwartel”) hebben amper invloed op zijn arbeidsethos. Elke ochtend om zes uur begint de werkdag. Op zijn laptop speurt de oud-aardrijkskundeleraar naar informatie over koudegolven, waterstanden, wervelwinden, droogtetijden, veldslagen en epidemieën.

Recent verscheen het lijvige (1008 bladzijden) zevende deel van zijn magnum opus, dat in samenwerking met het KNMI bij uitgeverij Van Wijnen tot stand komt. Het behandelt de periode 1800-1825, de Bataafs-Franse tijd, Napoleons trektocht door Europa en de Engelse invasie in Zeeland. ,,Nog twee eeuwen te gaan”, zegt Buisman blijmoedig. Voor deel acht (1825-1875), waarschijnlijk te verschijnen in 2021, ligt al veel materiaal klaar. Voor de twintigste eeuw staan hulpkrachten paraat, mocht de chroniqueur het meesterwerk niet zelf kunnen klaren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek