Volledig scherm
Ruurlo, Bleumkeskamp op bedrijventerrein Venterkamp; gedoe over lawaai en het werken zonder geluiddempende muur leidt tot dwangsommen. Nav bezwarencommissie Berkelland. © Peter Zandee

Geruzie over geraas rond 'laden' bij metaalrecyclingbedrijf in Ruurlo

RUURLO - Geraas van metaalafval in containers tegenover 'een volledig op hol geslagen handhavingsmachine'. Zo lawaaiig als het overdag is aan de Bleumkeskamp op industrieterrein Venterkamp, zo bedaard is de discussie bij de Berkellandse bezwarencommissie, maandagavond.

Metaalrecycling-ondernemer Riethorst en zijn adviseur Bonenkamp zitten er naast ambtenaren van de Omgevingsdienst Achterhoek en gemeente Berkelland. Riethorst vecht er de last onder dwangsom aan die Berkelland heeft opgelegd, omdat het metaalrecyclingbedrijf operationeel is zonder dat het zich houdt aan de voorwaarden uit zijn vergunning. Onder meer had Riethorst een 4 meter hoge 'blokkenwand' moeten bouwen. Er staat slechts een stukje blokkenwand aan het begin van het terrein.

Aannames

Omgekeerd houdt Riethorst de gemeente voor dat Berkelland geen heldere regels hanteert en nog nooit een betrouwbare geluidsmeting heeft uitgevoerd. Dat laatste erkennen de ambtelijke vertegenwoordigers:  ze baseren de constatering dat sprake is van overschrijding van de geluidsnorm op basis van 'aannames op basis van literatuuronderzoek'.  

"Als we zouden gaan meten, worden de activiteiten op het bedrijf aangepast", stelt een ambtenaar. "Bullshit!", reageert adviseur Bonenkamp.

De kamer waarin de hoorzitting van de bezwarencommissie plaatsheeft, is ondertussen bijna te krap doordat heel wat omwonenden van het metaalbedrijf zijn aangeschoven als publiek. Thuis zitten ze naar eigen zeggen in het lawaai van het bedrijf. Dit jaar is al rond 170 keer geklaagd over herrie in de buurt. "Bijna dagelijks komt er politie langs, die het terrein op komt, een foto maakt van dat er wordt gewerkt, en weer vertrekt", getuigt Riethorst zelf over wat na die meldingen gebeurt. 

Meer vrachtwagens

Buurtbewoners signaleren hoe na het constateren van wat de gemeente een overtreding noemt, het bedrijf volop doorgaat: één of meer keer 'fout' laden van schroot maakt voor de dwangsom immers geen verschil. Dat op de plek waar nu bedrijven krap op elkaar zitten bewoners vroeger uitkeken over weiland, maakt de ergernis over kabaal alleen maar groter.

De bezwarencommissie doet binnen 4 weken uitspraak in de vorm van een advies aan burgemeester en wethouders van Berkelland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek