Goudjakhals gezien in bossen rond Ruurlo

RUURLO - In de bossen rond Ruurlo is vorige week een goudjakhals gesignaleerd. Het is uniek dat het dier zich overdag laat zien, omdat de goudjakhals over het algemeen 's nachts actief is. Het is in korte tijd al de derde goudjakhals die is gespot in Nederland.

Goudjakhalzen, ook wel het 'neefje van de wolf' genoemd, laten zich over het algemeen vaak zien de schemering. Het zijn schuwe dieren en zijn met name in de nacht actief. Sinds 1950 verplaatst de middelgrote hondachtige zich vanuit de Balkan naar de rest van Europa. Recent is het dier dus ook de Nederlandse grens overgestoken. 

Deskundigen van Wolven in Nederland en internationale experts Miha Krofel en Jennifer Hatlauf hebben op basis van beeldmateriaal de drie goudjakhalzen in Nederland kunnen bevestigen.

Beelden van de goudjackhals die eerder werd gespot op een ecoduct op de Veluwe
Volledig scherm
Beelden van de goudjackhals die eerder werd gespot op een ecoduct op de Veluwe © Wageningen Environmental Research
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek