Leden van Provinciale Staten van Gelderland waren eind mei in Ruurlo om de 343 bomen te bekijken die gekapt zouden worden.
Volledig scherm
Leden van Provinciale Staten van Gelderland waren eind mei in Ruurlo om de 343 bomen te bekijken die gekapt zouden worden. © Marieke Amelink

Honderden gezonde eiken langs N319 gered van de kettingzaag na flink verzet

RUURLO/ GROENLO - Honderden gezonde eiken langs de provinciale weg N319 tussen Ruurlo en Groenlo zijn gered van de kettingzaag. De provincie Gelderland wilde 343 woudreuzen kappen om de weg veiliger te maken, maar gedeputeerde Peter Drenth (CDA) zegt dat de provincie de huidige aanvraag voor de kapvergunning intrekt bij de gemeente Berkelland.

Stevig protest van mensen die de bomen wilden behouden is daarmee succesvol: afgelopen voorjaar zijn 1.800 handtekeningen verzameld met een burgerinitiatief tegen de bomenkap. Er was veel verzet van mensen en groepen zich tegen het omhakken van de gezonde eiken, waarvan sommige al 150 jaar oud zijn.

‘We zijn heel erg opgelucht’

Quote

We moeten nu afwachten hoe de provincie dit in de praktijk vorm gaat geven.

Petra Sips, Aanjager bomenprotest

Petra Sips uit Ruurlo was één van de aanjagers van het verzet en mede-initiatiefnemer van het burgerinitiatief, waarmee de bomenkap op de agenda van Provinciale Staten (PS) gezet werd. Zij was overdonderd na de Statenvergadering waarin het behoud van de bomen bekendgemaakt werd. ,,We zijn heel erg opgelucht. Unanieme steun hadden we niet verwacht. Dit zeg ik namens iedereen die het initiatief heeft ondertekend. We moeten nu afwachten hoe de provincie dit in de praktijk vorm gaat geven. We gaan de gedeputeerde uiteraard wel bij de les houden.’’

Of het aanvankelijke uitstel van de bomenkap tot 2020 nu leidt tot afstel is nog niet geheel duidelijk. De provincie begint nu een zogeheten participatieproces, waarin iedereen zijn zegje mag doen over het plan voor bomenkap langs de N319. Gelderland neemt in de overwegingen daarvoor ook nieuwe gegevens over de gezondheid van van de bomen mee en bekijkt of eiken verplant kunnen worden. Verder wordt gekeken naar andere manieren om wegen veiliger te maken, zoals vangrails of het omlaag brengen van de maximumsnelheid.

Mogelijk volgt daarna een nieuwe aanvraag voor een kapvergunning. Onbekend is nog voor hoeveel eiken dat wordt, maar dat het er veel minder worden dan de 343 bomen die aanvankelijk zouden sneuvelen is wel zeker.

Behoud gezonde bomen uitgangspunt

Nieuw beleid wordt dat Gelderland voortaan in principe van gezonde bomen afblijft, het behoud daarvan wordt het uitgangspunt. In het Gelderse coalitieakkoord stond al dat de provincie ‘terughoudend wil omgaan’ met het kappen van bomen. De andere eis uit het burgerinitiatief - het onmiddellijk stoppen met voorbereiding en uitvoering van bomenkap - heeft PS bij Gedeputeerde Staten neergelegd.

De komende tijd wil die praten met de samenleving, inclusief de indieners van het burgerinitiatief, over hoe om te gaan met bomen en bos.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek