‘Hotspot’ Achterhoek ideaal gebied voor onderzoek naar aanrijdingen met reeën

De Achterhoek heeft een primeur met wetenschappelijk onderzoek naar het gedrag van reeën. Voor de eerste keer wordt in Nederland met behulp van sporenbedden langs provinciale wegen bekeken hoe deze dieren reageren op maatregelen om aanrijdingen te voorkomen.

Quote

In het hele land wordt deze soort dieren veel aangereden maar in de Achterhoek het meest. Dit aantal neemt alleen maar toe en daarmee ook de zorgen over de verkeers­vei­lig­heid

Edgar van der Grift, Onderzoeksleider, Wageningen University

Al maandenlang zien automobilisten en fietsers elke week een handjevol mensen harken en schoffelen op enkele provinciale wegen rondom Lochem, Zelhem en Ruurlo. En nee, dat zijn geen straatschoffies die een taakstraf uitvoeren, maar onderzoekers die moeten helpen de verkeersveiligheid te verbeteren.

De leider van het geheel, Edgar van der Grift van Wageningen Environmental Research, loopt langs de Ruurloseweg richting Vorden en tuurt aan de rand van de weg in de lange beige zandstroken – ‘sporenbedden’ – naar reeënsporen. Hij fronst en wijst naar grote mensenvoeten in het zand met daarnaast de sporen van een hond. ,,Mensen ga alsjeblieft niet in onze sporenbedden staan. Het verstoort ons onderzoek.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek