Jan Tuinte op de grens bij het oude Duitse grenskantoor bij het Duitse plaatsje Zwillbrock.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Tuinte op de grens bij het oude Duitse grenskantoor bij het Duitse plaatsje Zwillbrock. © Jan Ruland van den Brink

Jan woont al sinds 1928 aan de grens bij Duitsland: ‘Er is hier een hele hoop gesmokkeld’

HOLTERHOEK - Jan Tuinte (90) woont al zijn hele leven op 300 meter van de Duitse grens in het buurtschap Holterhoek bij Groenlo. Tussen Duitsland en Nederland was er na de Tweede Wereldoorlog een levendige handel. Smokkelaars probeerden de kommiezen (douanebeambten, JH) te slim af te zijn en een centje bij te verdienen.

,,Vanaf mien geboorte in 1928 heb ik hier gewoond, dat is nou een dikke 90 jaar geleden. Ja, hier is een heleboel vee en ander spul de grens overgegaan.

Ene keer was het zo, dat weet ik nog goed, toen moesten er vier paarden over de grens heen. Maar toen waren de kommiezen daar. Verdorie nog maal. Als het veilig was, werd achter het hoes het licht aangestoken. Maar zolang als het duister was, mochten de smokkelaars nog niet komen. En ja, die kommiezen bleven daar maar zitten.

Achter het huis

Toen zegt zo'n smokkelaar: ‘Ik zal ze eens uitlokken.’ Die ging een paar honderd meter gunter heen en toen van: ‘bats, bats!’, die schoot in de lucht. De Duutsers die kant op. En die paarden er overheen. Hier waren de paarden veel duurder, en daar kon je ze heel goedkoop kopen. Er werd soms wel een paar honderd gulden aan één paard verdiend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek