Volledig scherm
Jaap Canngieter en Petra Sips knopen een koord om een van de dikke eiken die met kap wordt bedreigd langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo. © Peter Zandee

Kap van 343 eiken langs de N319 bij Ruurlo uitgesteld door provincie Gelderland

De provincie Gelderland heeft de gemeente Berkelland verzocht om het besluit voor de aanvraag voor de kap van 343 bomen langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo een aantal weken uit te stellen. De provincie heeft meer tijd nodig voor de uitwerking van de aanvraag. 

De 343 eiken langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo worden voorlopig nog niet gekapt. De provincie Gelderland heeft de gemeente Berkelland gevraagd om de aanvraag voor een omgevingsvergunning uit te stellen. Met de omgevingsvergunning zou de kap van de eiken mogelijk gemaakt kunnen worden. Gelderland wil de 334 eiken vellen vanwege onder meer verkeersveiligheid. De gemeente Berkelland vroeg de provincie om een uitwerking op detailniveau van de aanvraag. De gevolgen voor het geplande het groot onderhoud aan de weg worden nog onderzocht door de provincie, die meer tijd nodig heeft voor de uitwerking hiervan.

Informatiecentrum

De komende tijd richt Gelderland een informatiecentrum in de directe omgeving in, waar belangstellenden een toelichting kunnen krijgen op het groenplan en de geplande werkzaamheden. De provincie laat weten dat het het informatiecentrum wordt ingericht vanwege de maatschappelijke onrust die is ontstaan rond de geplande kapwerkzaamheden van de 343 eiken langs de weg.

Petitie

Bijna 1800 Achterhoekers hebben de petitie van het burgerinitiatief ‘Stop bomenkap N-wegen Gelderland’ getekend. Dat meldden de Stichting Achterhoek Natuurlijk, Bomenstichting Achterhoek en Stichting Mooi Groenlo donderdag eerder op de dag. Deze actie was een reactie op het voornemen van de provincie Gelderland om de 343 eiken langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo te kappen. Gelderland stelt dat de beheersmaatregel bedoeld is om de verkeersveiligheid op de provinciale N-wegen te verbeteren. 

De provincie Gelderland laat weten de onrust die is ontstaan over de kap te betreuren. ,,De provincie begrijpt de emoties die mensen hebben rond het kappen van bomen, maar bestrijdt dat het hier gaat om kaalslag of financieel gewin. Het groenplan is er juist op gericht om de bomenlaan voor de toekomst te behouden.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek