Volledig scherm
Joep en Jorieke op weg naar de varkens. © Jan van den Brink

Lekkere worst uit eigen tuin in Zelhem (video)

ZELHEM - Joep en Jorieke eten alleen nog worst uit de eigen achtertuin. Daar fokken ze op drie hectare varkens die nooit naar binnen hoeven en hun eigen kostje bij elkaar scharrelen.

Hoe dat gaat is in filmpjes op hun Facebookpagina te zien.

Doodplet
Midden in de nacht opstaan omdat er een zeug moet bevallen is er niet meer bij. Joep de Jonge en Jorieke Ruim weten dat het moedervarken de biggetjes echt niet doodplet. „Onze dieren vallen niet met een plof neer maar gaan eerst door de poten en dan heel voorzichtig liggen als ze een kreet van een big horen", zegt Joep.

Veldvarken
Het zijn harige varkens die geen brokken maar de tijd krijgen om hun kostje in het veld bij elkaar te scharrelen. Het stelde kruiste de afgelopen jaren verschillende rassen met elkaar. Daar is nu een sterk veldvarken uit voortgekomen.

Joep en Jorieke houden ook kippen en legden een moes- en kruidentuin aan om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden. Omdat ze meer dieren hebben dan ze zelf op kunnen, verkopen ze wat ze over hebben.

Lees meer over Joep en Jorieke, en waarom hun varkens die het hele land doorgaan, in De Gelderlander van 10 december. Het gehele artikel is ook online te lezen in onze e-paper.


​Een varken maakt zijn bedje op.

Volledig scherm
De varkens zijn bestand tegen weer en wind.

Achterhoek