Melchers bij omstreden werkbezoek: Ik ben strijdlustig

RUURLO - Miljardair Hans Melchers is strijdlustig en is niet van plan zijn naam door het slijk te laten halen. Dat zei hij woensdagochtend in een kort toespraakje voor Provinciale Staten van Gelderland in zijn museum More in Ruurlo. Melchers heette de Statenleden kort welkom bij een werkbezoek. 

Daarbij ontbraken leden van SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks. Zij vonden het werkbezoek niet passend, omdat Melchers een omstreden figuur zou zijn. Melchers' vroegere bedrijf Melchemie kreeg in 1986 een boete voor de levering van verboden chemicaliën aan het Irak van Saddam Hoessein.

Melchers zelf zei blij te zijn dat veel Statenleden wel aanwezig waren en waarschuwde de media dat ze zijn naam niet door het slijk moeten moeten halen. ,,Als ze dat doen, hebben ze aan mij een kwaaie.’’

'Buitengewoon vervelend'

Volledig scherm
Hans Melchers. © Joop van Putten

Kees van Baak, vice-voorzitter van Provinciale Staten, zei het te betreuren dat het bezoek aan het museum door de boycot van de drie fracties voor commotie zorgde. ,,We wilden het jaar a-politiek beginnen, met een informele bijeenkomst. Dit heeft nu zijn eigen dynamiek gekregen en dat is buitengewoon vervelend.’’

Andere partijen vinden dat de SP, die de boycot in gang zette, te laat met bezwaren tegen Melchers is gekomen. In een vergadering met fractievoorzitters in mei werd het bezoek besproken. SP-fractieleider Peter de Vos stelde daarin wel een alternatieve bestemming voor, maar maakte volgens zijn collega's niet duidelijk dat de SP problemen met Melchers had. De andere partijen delen die bezwaren niet. Harold Zoet (CDA) wijst erop dat het museum in Ruurlo vorig jaar werd geopend door een lid van het Koninklijk Huis, mr. Pieter van Vollenhove. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek