Volledig scherm
Monique en Bennie Weiden bij het dode alpacaveulen.

Plukje gevonden haar mogelijk van beest dat Mitzi dood beet

BELTRUM - Vlak bij de plek waar het doodgebeten alpacaveulen Mitzi lag, heeft eigenaresse Monique Weiden een plukje haar gevonden, dat volgens haar van de dader kan zijn. Om daar zekerheid over te krijgen is er contact gezocht met een instituut in Wageningen. De Beltrumse vond haar zes weken oude veulen woensdagochtend na het melken.

Het diertje was flink toegetakeld.

Verschrikkelijk
Mitzi had een gebroken poot, een schouderblad dat open ligt en een stukgebeten nek. „Echt verschrikkelijk”, vertelt Weiden. „Mitzi was het eerste veulen dat we met ons alpacastel kregen. We hebben alles meegemaakt, van het fokken tot de geboorte. Helaas heeft ons veulen maar zes weken oud mogen worden.” Welk dier verantwoordelijk is voor de dood van het veulen, is nog niet bekend.

Vos, hond of wolf?
„Het kan een vos zijn geweest, maar ook een hond of zelfs een wolf. We weten het gewoon niet. Daarvoor is eerst onderzoek nodig.” Toch heeft Weiden al wel een vermoeden. „Een vos lijkt me sterk. Andere fokkers hebben alpaca's tussen de schapen lopen, omdat de dieren heel beschermend zijn. Ze worden gebruikt om roofdieren op afstand te houden. Ook onze hengst is heel beschermend. Ik ben ervan overtuigd dat hij een vos wel had weggejaagd.”

In de vriezer
Hoe lang het onderzoek gaat duren is niet duidelijk „Ik heb vandaag gebeld maar kreeg te horen, dat ze bij het instituut nog op vakantie waren. Volgende week kan ik terugbellen.” Mitzi zou in eerste instantie naar de destructor gaan. Dat gaat nu niet door. „Ze ligt hier in de vriezer. Dat klinkt misschien wat luguber, maar zo is verder onderzoek mogelijk. We hebben natuurlijk foto's, maar die vertellen niet het hele verhaal”, aldus Weiden.

Maatregelen
Om een herhaling te voorkomen heeft Weiden maatregelen getroffen. „Ons pony veulen staat inmiddels binnen. De alpaca's zijn naar een andere wei gebracht. Eentje waar we bouwlampen op hebben gezet, want je weet het maar nooit.”

Achterhoek