Volledig scherm
© ANP

Precies 34,2 graden in het Achterhoekse Hupsel: heetste 25 juni ooit

In de  Achterhoekse buurtschap Hupsel is vandaag volgens weerdienst Weerplaza een buitentemperatuur van precies 34,2 graden gemeten. Daarmee heeft Nederland een nieuw dagrecord. Niet eerder was het zó tropisch warm op een 25 juni. 

Het laatste 25 juni-record was in 1976 in Volkel (Noord-Brabant) waar 34 graden werd gemeten.

Volgens meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza zal de temperatuur de komende uren licht gaan dalen. Dat gebeurt door een verfrissend windje uit zuidoostelijke richting dat eerst de kustprovincies en later het binnenland bereikt. 

Het snoeihete is voorbij

Door het matige briesje dat vanmiddag opsteekt en later op de avond vanuit noordelijke, koelere richting komt, zal het vanavond aan de kust tussen de 20 en 22 graden worden. 

,,En in Brabant en Limburg nog steeds rond de 30 graden”, aldus Klaassen. ,,Vannacht zal het aan de kust circa 16 graden zijn en in het zuiden circa 20 graden. Kortom, de koelere lucht gaat de temperatuur in ons land drukken. Het snoeihete is voorbij. Voor de liefhebbers: dat komt, als de voorspellingen kloppen, dit weekeinde weer terug.”

Klaassen stelt dat het donderdag en vrijdag zonnig wordt, maar niet zo tropisch als gisteren en een deel van vandaag.,,Aan zee wordt het die dagen gemiddeld 19 graden en 26 of 27 graden in het binnenland. Maar vervolgens kunnen we ons weer opmaken voor supermooi, snikheet weer. Zaterdag wordt weer zo’n typische dertiger. Met aansluitend mogelijk een zweterige nachtje.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek